Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Egyre valószínűbb, ami sejthető volt: Kína hazudott az áldozatok számáról (is)

Hirdetés

Hosszú sorokban felhalmozott urnák fotói köröznek a kínai közösségi médiában. Vuhan városában nyolc temetőnél lehet átvenni az elhamvasztott hozzátartozók hamvait e héttől.


Fotók: Caixin

A fényképeken több ezer urna látható, az egyik intézménynél körülbelül 2500-at számoltak össze, máshol 3500-at. A Bloomberg tudósítása szerint a temetők nem adtak információt az urnák számáról. A képeket a Caixin kínai nyelvű, Kínán kívül üzemelő hírportál közölte.

Hirdetés

A hivatalos kínai adatok szerint Vuhanban 2535 áldozatot követelt a koronavírus. A városban már feloldották a korlátozások egy részét, miután – hivatalos közlés szerint – nincsenek újabb megbetegedések.

A kínai adatokat Kínában és külföldön is többen gyanakvással fogadják. A hatóságok ugyanis már a járvány kitörésekor az elhallgatásra koncentráltak, és előállították az új vírust kimutató orvost, aki később meg is halt a járványban.

Hirdetés

A Bloomberg kínai forrásai arról írnak, hogy sok koronavírusos áldozatot nem teszteltek, és szándékosan kihagyták őket a számolásból. Sok olyan halott is volt, akiknél más volt a halálozás oka, de a túlterhelt egészségügyi rendszer nem tudott segíteni rajtuk.

Vuhanban még mindig érvényben vannak a temetéseket és sírgondozást korlátozó intézkedések. A gyászt nemcsak ez nehezíti. A Weibo közösségi hálózaton vannak olyan jelzések, amelyek szerint az áldozatok hozzátartozóit arra figyelmeztette a rendőrség, hogy „ne legyenek túl érzelgősek”, és ne posztolgassanak erről az interneten.

(Caixin – Bloomberg – Weibo – hvg nyomán)

Hirdetés

 

Hirdetés