Hiába van már 2800 beteg, szabadjára engedték a járványt a svédek

Hiába van már 2800 beteg, a svéd kormány bizony nem hajlandó nagyszabású korlátozásokat elrendelni.

Míg nálunk épp bejelentette a kijárási korlátozást a miniszterelnök, addig Svédországban nyitva maradtak az iskolák, 500 főig korlátozták a rendezvényeket, és a tömegközlekedés is a megszokott forgalmat bonyolítja le. Úgy tűnik, a politikai vezetés a nyájimmunitásban hisz – írja a hvg. Vagyis – bár hivatalosan ezt senki nem mondta ki –, valószínűleg azt gondolják, gyorsabban levonul a járvány, ha sokan átesnek a betegségen, és így hamarabb válnak védetté.

Anders Tegnell járványügyi miniszter szerint jók a kilátásaik, ha bírják a kórházak a rájuk nehezedő nyomást. A svéd miniszterelnök pedig a lakosságba vetette hitét: Stefan Löfven a napokban televíziós beszédet intézett a lakossághoz, melyben azt mondta: „Van néhány pillanat az életben, amikor áldozatokat kell hozni magunkért és másokért egyaránt, ez pedig most van, a feladat mindenkire értetődik.”

A beszéd célja a lakosság meggyőzése volt arról, hogy az önkéntes alapon meghozott döntések segíthetnek elkerülni a súlyosabb korlátozásokat. A kormányfő azt javasolta az embereknek, hogy maradjanak otthon, ne utazgassanak, és lehetőleg ne találkozzanak az idősebbekkel.

Tény, hogy jogi intézkedések nélkül is sokkal kevesebb embert látni Stockholm utcáin, pedig a hivatalos korlátozások szinte már a nevetséges kategóriába tartoznak: nem szabad például a kocsmákban a pultnál rendelni, csak az asztaloknál.

A szakemberek között sincs azonban egyetértés a svéd kísérletet illetően. Vannak, akik szerint könnyen térdre kényszerítheti a korlátozások hiánya az egészségügyet és az országot.

loading...

Forrás: nlc.hu

loading...