Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Nem kell munkáltatói igazolás a kijárási korlátozás alatt

Hirdetés

Orbán Viktor pénteken kijárási korlátozást jelentett be. De az operatív törzs több más dologról is beszámolt, – írja a Ripost.

„Heroikus küzdelmet folytatnak az ápolók és az orvosok a koronavírus-járvány ellen” – kezdte a tájékoztatót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

„Magyarország kedvezően vészelte át a járvány első szakaszát, a megbetegedettek száma jelentősen csökkent más országokhoz képest. Ezt annak köszönhetjük, hogy a magyar kormány időben jelentős döntéseket hozott és a magyar egészségügyi rendszer is felkészült volt.”

Hirdetés

„Fegyelmezetten viselkedtek a magyarok, amit köszönök. A magyar egészségügy bizonyított, a magyar orvosok és ápolók képesek arra, hogy a megfelelő ellátást adják a betegeknek” – köszönte meg az egészségügyi dolgozóknak a miniszter.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az Orbán Viktor által bejelentett kijárási korlátozást, mely március 28-ától lép életbe. Mint mondta, a rendőrség erre felkészült, megnyugtató rendőrségi jelenlétet biztosítanak.

A hatósági karantént továbbra is ellenőrzi a rendőrség. Eddig 5032 házi karantént rendeltek el. A túlnyomó többség betartotta ezeket a szabályokat, de volt aki megszegte. 163 szabálysértési feljelentés történt, és 32 esetben kellett pénzbírságot kiszabni.

Hirdetés

300 főre emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma – ismertette Müller Cecília az új adatokat. Hozzátette: haláleset nem fordult elő, és már 34 főre nőtt azoknak a száma, akik meggyógyultak.

Rendkívüli intézkedésre volt szükség, ezért határozatot hozott az országos tiszti főorvos. Fontos intézkedés, hogy megtiltották a külföldiek Magyarországra való beutazását. A külföldről hazatérő magyarokat azonnal kivizsgálják, és minden esetben 14 napra hatósági házi karanténba kell menniük.

Az egész lakosság védelmét szolgálja a kijárási korlátozás

Hirdetés

– vélte Müller Cecília. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is az a kérése, hogy az idősek ne hagyják el az otthonaikat, kérjék inkább a családtagjaik segítségét.

Az örömteli találkozásokat hanyagolják, ennek most nincs itt az ideje. Tartsák a megfelelő távolságot! – hangsúlyozta.

A járvány sikeres megfékezése függ attól, hogy mindenki fegyelmezett és betartja a szabályokat.

Hirdetés

A tiszti főorvos elmondta, hogy

  • le lehet vinni a gyerekeket az udvarra, az utcára, hogy rohangáljanak, de azt nem szabad engedni, hogy a gyerekek összeverődjenek a szomszédokkal. Csak az egy háztartásban lévő gyerekek lehetnek egymás közelében.
  • A gyerekek is érzik a módosult helyzetet, ezért a nagyobbakkal üljenek le a szülők beszélgetni, magyarázzák el nekik a helyzetet.
  • A házi kedvenceket is el lehet vinni sétálni, de ez ne órák hosszat tartson.

Kérdésre elmondták, azért döntöttek a kijárási korlátozás elrendelése mellett, mert lassítani akarják a megbetegedéseket. A csoportosulásokat és a találkozásokat akarják ezzel csökkenteni.

Nincs szükség munkáltatói igazolásokra ahhoz, hogy munkába lehessen menni a kijárási korlátozás alatt – szögezték le.

Hirdetés

Müller Cecília szerint fel kell készülni arra, hogy további intézkedéseket kell hozni. „Ez a húsvét más lesz, mint a többi” – tette hozzá.

A sürgősségi beavatkozások és azok a beavatkozások, amelyek a tartós egészségromláshoz vezető állapotot kerülik ki, nem halaszthatóak el. Tehát a daganatos megbetegedetteket is megműtik, ellátják.

Forrás: Ripost.hu

Hirdetés