Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekIttonTudomány

Magyar találmány segíthet a súlyos állapotú koronavírusos betegeken

Hirdetés

Egy magyar gyógyszer gyógyíthatja a súlyos betegek tüdőhegesedését! A Semmelweis Egyetemen dolgozó dr. Fekete Andrea adjunktus cége hamarosan benyújtja az engedélyeztetési kérelmét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), hogy minél hamarabb kipróbálható legyen a szer, – írja a Ripost.hu.

A gyógyszert a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő kis cég fejlesztette ki.

„A Sigma-1 receptor serkentése áttörést hozhat a koronavírus megbetegedések szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás és szöveti hegesedés kezelésében” – mondja dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa, a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő cég társalapítója és vezetője a Semmelweis Egyetem honlapján. Az egyetemi cég szabadalmát 2019-ben jegyezték be.

Hirdetés

A Sigma-1 receptor egy viszonylag újonnan felfedezett molekula. Dr. Fekete Andrea Lendület kutatócsoportjával elsőként publikálta 2016-ban, hogy a Sigma-1 szerepet játszik a vese oxigénhiányos károsodásában, így jó célpontja lehet az ilyen irányú gyógyszerfejlesztéseknek.

Ezt követően munkatársával, dr. Vannay Ádámmal leírták azt is, hogy a Sigma-1 receptornak a szöveti hegesedésben is jelentősége lehet, nemcsak a vesében, hanem a tüdőben is. A felfedezést 2019 óta az USA-ban, majd idén Kínában és számos más országban bejegyzett szabadalom is védi, amelynek 95 százalékban az akadémia, 5 százalékban a Semmelweis Egyetem a tulajdonosa, kizárólagos hasznosítója pedig a SigmaDrugs.

Forrás: Ripost.hu

Hirdetés
Hirdetés