Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

ÉrdekességekHírekItton

Bunyós Pityu: Nemzeti érzelmű vagyok, és büszke a hazámra

Hirdetés

Minden gyermekkori álma valóra vált Szikora Istvánnak, akit bokszolói eredményei ellenére szinte mindenki Bunyós Pityuként ismer. A mulatós zene sztárjával felidéztük, milyen volt a legendás Mike Tysonnal, vagy Lennox Lewissal ringbe szállni, és milyen érzés volt a magyar zászlót lobogtatni a barcelonai olimpián. Portálunknak adott interjújából az is kiderül, milyen barátság fűzi Greet Wildershez, és mit gondol a nemzeti radikalizmusról.

Visszatért a ringbe Mike Tyson, amerikai bokszvilágbajnok, akivel ön is megütközött. Igaz, hogy  most visszavágóra hívná a legendát egy jótékonysági est keretében?

Hirdetés

Még 1984-ben, Finnországban kerültem egy ringbe Mike Tysonnal, és szoros, 3:2-es pontozással kaptam ki tőle. Ő utána profi bokszoló lett, és végigverte a világot. Mégis, a 2014-ben megjelent könyvében, Tyson leírta, hogyan került el amatőökölvívóként Európába, azon belül is Finnországba. A velem történt meccsről is megemlékezett, azt írva, volt ott egy magyar srác, aki nagyon jót tett a felkészülésének, a profi pályafutásának.Mert én, ahelyett, hogy megijedtem,vagy feladtam volna ellene, még visszaütöttem . Én nagyon büszke vagyok arra, hogy megadatott nekem ez a mérkőzés, és bunyózhattam Tysonnal, aki aztán a világ legjobbja lett. Visszatérve a kérdésére, Tyson valóban bejelentette, hogy visszatér, és ha minden igaz, a meccsek bevételeit jótékony célra ajánlja fel. Ez adta az ötletet, hogy ha Európába is jön, akkor jöjjön el Magyarországra is, és játszunk egy bemutató mérkőzést, melynek nagy részét ugyanúgy jótékony célokra ajánljuk fel.

Jutott már valamire ez ügyben?

Egyelőre mindez terv. Ha össze is jön a találkozó, az másféév múlva lenne reális. Még az sem biztos, hogy eljön Európába.

Hirdetés

Tyson mellett Lennox Lewissal is bokszolt, vele 1987 végén döntőt játszott Franciaországban, ahol megint csak szoros pontozással marad alul.  Azóta Lewis is bokszlegendává nőtte ki magát. Ezek a meccsek meghatározóak voltak a pályafutásában?

Mind a kettőre büszke vagyok, bár minden meccs nehéz. Az ember mindig nyerni akar, de ez a két mérkőzés tényleg kiemelkedik az egész pályafutásomból. Ők olyan emberek voltak, akik utána végigverték a világot, één csak pontozásos vereséget szenvedtem tőlük. Sőt, Tysonnál nem volt olyan ellenfél, akivel három menetet bokszolt volna. Ráadásul én nem csak, hogy három menetet végigcsináltam, de még nem is számoltak rám.

Az 1992-es barcelonai olimpia után hagyta abba az ökölvívást. Mi vetett véget a sportkarrierjének?

Hirdetés

Én már 1989-ben, a világbajnokság után leálltam az ökölvívással. Nem volt benne pénz, nem volt megfizetve, és jött a gyermekünk, akit el kellett tartani. Aztán eltelt két év, és az olimpia évében már Papp Laci bácsi, és Szántó Öcsi bácsi irányította az ökölvívó-válogatott edzéseit.  Én jeleztem feléjük, hogy visszatérnék, és megteszek mindent, hogy ott lehessek az olimpián. Ők ennek nagyon örültek, és azt mondták, ha visszatérek, engem küldenek az olimpiai kvalifikációs versenyre Dániába. Ezen én el is indultam, és két nyert meccsel kiharcoltam az olimpiai részvételt. Európából csak hat ember juthatott ki az olimpiára, én pedig bekerültem abba az első hatba, így mehettem Barcelonába.

Ez már magában fantasztikus eredmény.

Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer kijutok az olimpiára, és ott vonulhatok a magyar sportolók között, lobogtatva a magyar zászlót. És akkor otthon, a Szabolcs megyei Nyírparasznyán milyen büszkék lesznek rám! Tulajdonképpen csak azért tértem vissza, hogy ez az álmom valóra válhasson. És sikerült!

Hirdetés

A sport mellett zenei karriert is befutott, már Bunyós Pityu néven. Hogy indult az éneklés?

Barcelona után edzősködtem, a kezem alatt nőtt fel Nagy Jani, alias Csonttörő” János, vagy Hídvégi Gyuri, aki profi világbajnok is lett. Ebben az időszakban kezdődött az énekesi pályafutásom is, és természetesen ez is a gyerekkorból indult el. Egy nyolcszáz fős kis faluban nőttem fel, és nekünk ott az egyetlen szórakozási lehetőség egy-egy szülinap, vagy a lakodalmak voltak. A zene szólt, én írogattam le a számokat, amiket megtanultam , és felénekeltem egy magnóra. Később, 15-16 évesen már merészebb voltam, a zenészekkel énekelgettem. Mikor abbahagytam a bokszot, Náksi Attilla, a Record Express művészeti vezetője javasolta, adjak ki egy lemezt. 18 ezer példány rögtön elfogyott, amivel rögtön aranylemezes lettem. Rendszeres szereplője voltam a Fásy mulatónak. Hozzáteszem, másféév alatt többen megismertek a mulatós műfajban, mint a bokszból 12 év alatt. Azóta eltelt húsz év, és még csinálom.

Két gyermekkori álma is valóra vált.

Hirdetés

És volt egy harmadik is. Hogy ökölvívó edzőként magyar-, és világbajnok tanítványaim legyenek. És ez is sikerült. Így elmondhatom, hogy abban a három dologban amivel foglalkoztam, megálltam a helyem, és úgy érzem, értem el sikereket benne. Az biztos, hogy lesz mit mesélnem az unokáknak.

Van még valóra vált gyerekkori álom?

Talán az állatok szeretete. Falun nőttem fel, így a kutyákon és macskákon kívül több háztáji állatunk is volt. Szerettem az állatokat, többször mentettem cicát menhelyről, így folytam bele az állatvédelembe. Ahol tudtam, segítettem, és ez a mai napig is tart.

Hogyan kerül barátságba egy bokszoló, énekes Geert Wilders, holland nemzeti radikális politikussal?

Wilders felesége magyar, aki ismert engem a Sláger TV-ből. Egyszer, mikor Magyarországra jöttek, lemenetek az én kis falumba, hogy lássák, hol forgatom a klippjeimet. És Wilders kitett egy képet a közösségi oldalára, amin ott áll Nyírparasznyán, a falu határában. Tudni kell, hogy én minden alkalommal, mikor hazamegyek, lefotózom magam ugyanott. Egy szó mint száz, ezek után felvettük a kapcsolatot egymással, mikor jött, találkoztunk, ő pedig egy alkalommal meghívott Hollandiába. Az ő meghívására  látogattam meg a holland parlamentet is. A fiam egyébként rendkívül jó barátságot ápol Wilderssel, politikai téren is közel állnak egymáshoz.

A nemzeti radikalizmus önhöz is közel áll?

Nemzeti érzelmű ember vagyok, aki büszke a hazájára, nemzetére. Általában,szabadidőmben is a magyar válogatott mezében vagyok. Ez más nemzeteknél természetes, nálam is az.

A nemzeti radikalizmust a Mi Hazánk Mozgalom képviseli itthon. Róluk mi a véleménye?

Nem mondom, hogy nem értek egyet velük egyes dolgokban, de én kevésbé politizálok. A fiam azonban, aki mesterszakon most kapott nemzetközi kapcsolatok diplomát, politikai pályára készül. Határozottan a Mi Hazánk mellett áll és drukkol nekik, én pedig támogatom őt ebben.

Forrás: Elemi.hu

Hirdetés