Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Közel lehet a nyugvópont, de még óvatosnak kell lennünk

Hirdetés

Az operatív törzs mai tájékoztatása.

Kiss Róbert elmondása szerint folyamatosan történnek szabálysértések, de a rendőrség továbbra is ellátja a kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket. Az érettségik rendben zajlanak, a védőfelszerelések elérhetőek a diákok számára is, – írja a 888.hu.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a friss adatokat, melyek szerint 30-cal emelkedett, így 3065 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb 12 krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. Az aktív fertőzöttek száma azt jelenti, hogy az összes igazolt koronavírusos beteg számából levonják az elhunytak és a gyógyultak számát: ez a szám pedig 2000 alá csökkent itthon. 982 főt ápolnak kórházban, 55-en vannak lélegeztetőgépen.

Hirdetés

Müller Cecília kiemelte: úgy tűnik, egyfajta nyugvóponthoz érkeztünk, remélhetjük, hogy mostantól már arról tudnak beszámolni, hogy csökkent az újabb fertőzöttek száma. Ennek köszönhető az is, hogy május 4-től el tudott indulni több egészségügyi ellátás. Továbbra is óvatosságra van szükség – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos. Megjelentek tömegek a szakrendelések igénybevételéhez, de ez nem megengedett, ugyanis minden rendelésre telefonon be kell jelentkezni. Ez a megkezdett egészségügyi ellátás nem arról szól, hogy minden ugyanúgy tud működni, mint a járvány előtt, a szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Müller Cecília elmondása szerint a fogorvosi rendelőkben jellemző leginkább a szabályok megszegése a páciensek részéről. A sürgősségi ellátás a fogászatokon továbbra is folyik, de erre is be kell jelentkezni. Fontos, hogy a várókba maszkban érkezzenek a páciensek. A rendelőbe érkezéskor egy kérdőívet is ki kell tölteni, amennyiben felmerül a gyanú, hogy a páciens koronavírus-fertőzött lehet, akkor szükséges a tesztelése. A laboratóriumi vizsgálat elvégzéséről pedig a háziorvos fog gondoskodni, őt kell ezzel megkeresni – de mindenképpen telefonon, nem a fogászati rendelőből egyenesen a háziorvoshoz látogatva. Müller Cecília megértésre és türelemre szólította fel a jelenleg fogorvosi ellátásra várókat: a nem sürgősségi esetek – például fogpótlások – ugyanis most háttérbe szorulnak, a szakemberek fontossági, sürgősségi sorrendet kell, hogy betartsanak.

A WHO több országot – köztünk hazánkat is – kötelez arra, hogy akár egy járvány, akár egy környezeti hatás érkezik, azt az országoknak folyamatosan jelenteniük kell: ezzel olyan valós idejű adatok születnek, amelyek mutatják, ha többlethalálozással járó külső hatás történik. Ilyen többlethalálozásokat látunk influenzaszezon idején is. 2020-ban a 11. héten érzékelte a rendszer, hogy meghaladta az átlagot a többlethalálozás Európában. A legmagasabb többlethalálozás a 17. héten fordult elő, amikor nagyon sok országban tapasztaltak ilyet. Magyarországon sem az influenzajárvány, sem a koronavírus-járvány idején nem lehetett kimutatni többlethalálozást. A 11-15. héten, amikor számos európai országban megugrott ez a szám, hazánkban akkor sem volt ez magasabb.

Hirdetés

Ami a vérplazma-terápiát illeti, az országos tisztifőorvos elmondta: mindkét beteg, aki megkapta ezt az anyagot, már látványosan javul, felkeltek ágyukból, egyikőjük már kifejezetten aktív.

Forrás: 888.hu

Hirdetés
Hirdetés