Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudomány

Csak most jöttek rá a kutatók: valójában ezért életveszélyes a koronavírus

Hirdetés

Az új tanulmányok már érrendszeri betegségként is hivatkoznak a koronavírusra, – írja a Ripost.hu.

A Covid-19 vírus légzőszervi megbetegedésként azonosították, mivel elsősorban a tüdőt támadja meg, de mivel magas számban vérrögöt, sztrókot, agyi duzzanatot és szívproblémát is okozott, a szakemberek arra kezdtek gyanakodni, hogy nem egy légúti betegségről, hanem egy érrendszeri betegségről van szó.

Ezért már áprilisban koronavírusos betegek csontfelépítését kezdték vizsgálni, legfőképp az érhálózat és endotélium területeit.

Hirdetés

A svájci kutatók arra találtak nyomokat, hogy a vírus az ereket és az azokban futó sejteket támadja meg, ez pedig magyarázattal szolgálna a véralvadásra és az olyan szervek működési elégtelenségére is, amelyek nem tartoznak a légzőszervhez– írja a Daily Mail.

Mint a lap írja, sok koronavírusos beteg nem a tüdőelégtelenség miatt veszti életét, hanem a vérrögök miatt. Az Egyesült Államokban is hasonló következtetésre jutottak, közleményük szerint 40%-ban a koronavírusos betegek haláláért vérrög a felelős.

A zürichi egyetem kórházában is felfigyeltek hasonló esetekre, náluk három olyan fertőzött volt, akiknek az esetében felmerült, hogy a koronavírus az ereket megtámadta, ami megmagyarázná a szív és a vese károsodását az ő esetükben.

Hirdetés

Egy 71 éves férfival, aki korábban veseátültetésen esett át, mindössze 8 nap alatt végzett a koronavírus. Halála után az orvosok gyulladásos sejteket találtak a szervezetében, sőt az egészséges sejtek is elhaltak az átültetett vesében, továbbá a szívében, a tüdő ereiben és a vékonybelében is.

Ebből arra következtetnek az orvosok, hogy a vírus közvetlenül megfertőzte az erek endotéliumát, azaz a hámszövetét. Az ugyanis már ismert, hogy a vírus a tüdősejtekbe az úgy nevezett, ACE2 néven ismert receptorokon keresztül jut be. Azonban ezek az ACE2 sejtek megtalálhatóak az endotélium mentén is.

Ezáltal a test egész vérhálózata hajlamos lehet a megfertőződésre, ami magyarázattal szolgálhat a koronavírusos betegek teljes testére kiterjedő hatására. Sőt ezzel összefüggésbe hozható a gyerekeket megtámadó Kawasaki-szindróma is, ami szintén gyulladásos tüneteket produkál.

Hirdetés
Forrás: Ripost.hu

Hirdetés