Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Fél éve figyelmeztettek: ha nem viszik el a 2750 tonna ammónium-nitrátot, felrobban egész Bejrút

Hirdetés

Megdöbbent Bejrút és egész Libanon lakossága, miután kiderült, a legkevesebb 135 halálos áldozatot követelő kedd esti robbanás előrelátható volt, és többször is figyelmeztettek már a veszélyre, írja a Guardian.



Fotók: STR / AFP

Miközben Libanon fővárosa romokban hever, előkerült egy dokumentum, amiben súlyos állításokat fogalmaztak meg a hatóságok. A lap szerint hat hónappal ezelőtt a szállítmányt ellenőrző szakemberek figyelmeztettek, ha nem viszik el onnan, akkor az felrobbantja egész Bejrútot.

Hirdetés

A most kiszivárgott információk miatt újabb nyomás helyeződött az egyébként is instabil libanoni kormányra, amely gazdasági krízissel küzd. A tüntetők megtámadták Saad Hariri libanoni miniszterelnök konvoját szerdán, és összetűzésbe kerültek a biztonsági embereivel, ami látható jele annak, hogy egyre szélesebb az ellenállás a libanoni elit ellen a katasztrófát követően.

A kormány szerdán közölte, hogy több bejrúti tisztviselőt is házi őrizetbe helyeztek a nyomozás idejére, amíg ki nem derül, miért tárolták alig 100 méterre a veszélyes robbanóanyagot a lakóövezetektől évekig. A kabinet kéthetes rendkívüli helyzetet rendelt el.


Hirdetés

A hajó korábbi kapitánya hat évvel ezelőtt orosz újságíróknak adott interjút. Akkor arról beszélt, a tulajdonos Igor Grechushkin magukra hagyta őket, a hatóságok pedig túszként tartják fogva a legénységet a fedélzeten.

A tulajdonos elhagyta a fedélzetet. A hajón ammónium-nitrát van. Ez egy robbanóanyag. És minket itt hagytak. 10 hónapja egy lőporos hordón élünk – mondta.

Hirdetés

Egy másik nyilvánosságra hozott levélben a legénység úszó bombaként hivatkozott a hajóra, amin ők túszként ragadtak. A főként ukrán munkások közel egy évet töltöttek a hajón, mielőtt szabadon engedték őket, a rakományt pedig egy közeli raktárba vitték.

Az még mindig nem tisztázott, hogy mitől robbant fel az ammónium-nitrát, ugyanis a meggyulladásához hatalmas hő kell. A Reuters neve elhallgatását kérő informátora azt mondta, hogy a tűz az egyik szomszédos raktárban ütött ki. Hogy mitől, nem tudni.

A robbanásban megsemmisültek gabonatárolók is, így Libanonnak egyhavi gabonatartaléka maradt mindössze. Ezzel együtt Raoul Nahme gazdasági miniszter szerint nem áll fenn az élelmiszerhiány kockázata, nincs kenyér- vagy lisztkrízis.

Hirdetés

A halálos áldozatok száma a libanoni Vöröskereszt szerint jelenleg 135, és több mint ötezren megsérültek. A számok várhatóan tovább nőnek majd, mert sok elhunyt a romok alatt vagy a tengerben lehet. Körülbelül 300 ezer ember veszítette lakhatását a robbanás következtében.

A bejrúti kikötő előtte és utána:

Egy bejrúti nagymama zongorázik a romos lakásában

Az idős nő unokája azt mondta, nagymamája így küzdi át magát a fájdalmon, és békére, reményre lelt a lakás egyetlen sértetlenül maradt tárgyánál ülve.

Forrás: 24.hu nyomán

Hirdetés