Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekIttonTudomány

A koronavírus tünetei általában ebben a sorrendben jelentkeznek

Hirdetés

A jelen helyzetben nincs olyan ember, aki egy kis torokkaparás vagy orrfolyás után ne tette volna fel magának a kérdést: lehet, hogy koronavírusom van? Mivel a tünetek nagyon széles skálán mozognak, nehéz eldönteni, mikor van szó nátháról, influenzáról vagy a COVID-ról.

És most, hogy közeledik az influenzaszezon, még nehezebb lesz megkülönböztetni egymástól ezt a két betegséget. A Dél-Kaliforniai Egyetem szakértői is tisztában vannak ezzel, épp emiatt próbáltak valamiféle támpontot adni az embereknek és orvosoknak a koronavírus kapcsán. Kutatásaikból pedig kiderült, hogy a COVID-19 tünetei az emberek többségénél (és itt most nem a tünetmentes betegekre gondoltak, hanem azokra, akiknél valóban voltak jelek) egy bizonyos sorrendben követik egymást.

Ahhoz, hogy pontos választ adhassanak a témában, a WHO által összegyűjtött, 55 ezer kínai koronavírusos beteg adatait vizsgálták meg. A végén arra jutottak, hogy a sorrend nagyon sokat számíthat. Egészen más ütemben jelentkezhetnek a tünetek, mint például az influenzánál.

Hirdetés

Mi következik először?

A felmérések alapján a vizsgált betegeknél a koronavírus legelső tünete általában a láz volt, amit aztán a köhögés és az ízületi fájdalmak követtek némi késéssel. Ezután tapasztaltak a betegek hányingert, szédülést, esetleg hányást is, majd később a hasmenés is társult a tünetek közé. Ezzel szemben azok, akik a már ismert influenzát kapták el, előbb köhögtek, és csak utána jelentkezett náluk a láz. Hasmenés és hányinger sokszor pedig egyáltalán nem. Ez már segítséget nyújthat azoknak, akik bizonytalanok a betegségüket illetően.

Ha a semmiből jött a láz, majd utána kimondottan sok tünetet tapasztalsz magadon, úgy nem kizárt, hogy koronavírussal küzdesz!

Hirdetés

Persze ha követed a híreket, valószínűleg te is hallottad már, hogy sokaknál láz nélkül jelentkezett a betegség, és egészen eltérő tüneteket tapasztaltak magukon. A szakértők tisztában vannak ezzel, azonban az olyan előjeleknél, mint fejfájás, szaglás és ízlés elvesztése, torokfájás, már nem tudtak sorrendet felállítani. Ezek egészen eltérő ütemben jelentkeztek a betegeknél, és (leszámítva az érzékszervek gyengülését) ezek sokszor nem is a COVID-19-re utaltak. A gyulladásos bőrproblémák, mint például kiütések, szintén ebbe a kategóriába tartoznak, ugyanis egy évszakos influenza ilyet sem okoz a betegeken.

Emiatt elsősorban azt tanácsolják mindenkinek, hogy ha rosszul érzik magukat, maradjanak otthon, és várjanak egy kicsit.

Sok esetben csak egy rosszabb étkezés, migrén, allergia vagy a légkondi okozta nátha áll a háttérben, és aggodalomra nincs ok. A legtöbb, amit ilyenkor tehetsz, hogy nem mész emberek közé, mindig viseled a maszkot, és tartod a másfél méteres távolságot. Ezzel nem csak másokat óvhatsz meg, hanem saját magadat is, mindegy, hogy koronavírus vagy egyéb betegség áll a háttérben.

Hirdetés

A koronavírus fertőzőbb, mint az influenza

A koronavírus nem csak komoly tünetei és a vakcina hiánya miatt veszélyesebb az influenzánál! A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ szerint bár a két betegség nagyon hasonló módon terjed, a COVID-19 sajnos sokkal fertőzőbb bizonyos korcsoportok között. Az utóbbi hónapokban megugrott azon 30 körüli fiatalok száma, akik elkapták a fertőzést. Ebben a társasági események, a távolságtartás hiánya nagy szerepet játszott. Az őszi szezonban, amikor az influenza még inkább megnehezíti a helyzetet, fontos óvatosnak lenni, hiszen egyik betegség után elkapni a másikat még egy nagyon erős immunrendszer számára is megerőltető lehet!

Forrás: Bien.hu

Hirdetés

 

Hirdetés