Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudomány

A lélegeztetőgépre tett betegek 90 százaléka túlsúlyos

Hirdetés

Az elhízás és a mozgás hiánya is fokozza a súlyos koronavírus-betegség kockázatát – mondta az InfoRádiónak Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője. A lélegeztetőgépre tett betegek 90 százaléka volt túlsúlyos eddig.


Illusztráció: medicaleconomics.com

A legnagyobb egészségügyi kockázatot a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a tüdőbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus betegségek mellett az elhízás jelenti – mondta az InfoRádióban Bedros J. Róbert.

Hirdetés

Az elhízottaknak nagyon oda kell figyelniük, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzést, mert ők sokkal nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi ellátásra és kerülhetnek lélegeztetőgépre, mint a normál testtömegűek. Egyébként a súlyos fertőzés kockázatát a súlyos elhízás és a mozgáshiány is okozza. Amikor Amerikába eljutott a vírus, akkor az ottani orvosok az olaszországi adatokra voltak felkészülve, és meglepetten tapasztalták, hogy fiatalabb emberek is kerültek bőven az intenzív osztályokra és lélegeztetőgépre is. Amikor ezt tudományosan vizsgálták, arra jutottak, hogy az amerikai felnőttek körében kiugró az elhízottak aránya, 40 százalék.


Illusztráció: kövér betegek Brazíliában (fotó: Gustavo Basso/Nurphoto/Getty Images)

Az országos kórházfőparancsnok-helyettes arról is beszélt, hogy az elhízás miatt a lélegeztetésnél is számos nehézség jelentkezik. A két legfontosabb dolog, hogy

Hirdetés
  • az elhízott embernek magasabb hasűri nyomása van, emiatt a tüdőkapacitása beszűkül, hiszen a nagy has nyomja felfelé a rekeszeket;
  • a zsírszövettel terhelt mellkas nehezebben mozgatható a lélegeztetőgéppel.

Az Országos Obezitológiai Centrum vezetője hozzátette, hogy az extrém elhízás számos más betegség kiváltó oka is.

(Infostart)

Hirdetés
Hirdetés