Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Itt az újabb ötlet koronavírus ellen, erre senki se számított

Hirdetés

Jelen pillanatban a maszk a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze. Azonban nem biztos, hogy ez elég, ugyanis a kórokozó bárhol megtapadhat, a ruhánkon is. Ezt védi ki egy zseniális új találmány!

A koronavírus elleni védekezés legjobb formája még mindig a távolságtartás, a maszk és a gyakori kézmosás, illetve kézfertőtlenítés. Ám a kutatók folyamatosan kísérleteznek azokkal az eszközökkel, amelyek hatékonyan védhetik használójukat a vírustól.

Több ruházati cég is piacra dobott például olyan textileket, amelyeket vírustaszító bevonattal láttak el, és amelyekből hamarosan ruházati cikkek készülnek majd. Az egyelőre üzleti titok, milyen vegyületekből áll össze a ViroFormula, ViralOff vagy PROTX2 AV névre keresztelt textilbevonat, de a cégek állítják, hogy ez a vírusvédelmi réteg 10 percen belül képes elpusztítani a kórokozót. Az egyik sportruházati cég már a védőmaszkját is ezzel a bevonattal kezelte – nem csoda, hogy a maszk-készleteik júliusban egy óra alatt kifogytak.

Hirdetés

A vírustaszító bevonatok alapjául általában az ezüstöt használják, amely képes megkötni a kórokozókat. Ehhez adódik hozzá az a technológia, amely a vírus lipidburkát támadja meg, a szappanhoz hasonlóan. Az eddigi tesztek szerint az így kezelt anyagok a vírusok 99,9 százalékát képesek elpusztítani.

Az antibakteriális textil egyébként egyáltalán nem új találmány, bizonyos bevonatok képesek végezni a különböző baktériumokkal. A talpbetéteknél eddig is használták az ezüst-impregnálást, amely a lábszagot okozó baktériumok szaporodását gátolja. Most az arcmaszkokban próbálják hasznosítani ugyanezt a technológiát, hogy meggátolják a vírus bekerülését a légutakba.

A vírusok és baktériumok DNS-ében ugyanis vannak foszfor- és kénalapú molekulák, amelyekhez az ezüstionok képesek hozzákapcsolódni. Ezzel viszont megzavarják a vírus-DNS-t, így a vírus vagy más kórokozó képtelen szaporodni. A vírust ezenkívül koleszterinből álló membrán veszi körül, erre ahhoz van szüksége, hogy behatolhasson az emberi sejtekbe. Ha ez a membrán károsodik, a vírusfertőzés egész mechanizmusa felborul, így a vírus elveszti fertőzőképességét.

Hirdetés

Ez a folyamat azonban nem gyors, néha órákra is szükség van hozzá. Ezért adnak olyan fémeket a bevonathoz, amelyek kórokozó-pusztító hatásukról ismertek, például ezüst-titániumot. Ezek ugyanis azonnal megölik a vírusokat.

A bevonatok persze szintén nem jelentenek százszázalékos védelmet, hiszen adott esetben nagyon sok kórokozónak lehetünk kitéve. Ugyanakkor viszont már azzal is tehetünk valamit, ha egy textilmaszkkal csökkentjük a levegőbe kerülő, esetlegesen vírust tartalmazó aeroszolok mennyiségét. A lényeg tehát továbbra is az, hogy lehetőleg mindenki viseljen maszkot, és tartsuk be a kézmosás, valamint a távolságtartás szabályait.

Forrás: Ripost.hu

Hirdetés
Hirdetés