Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Orbán: Bezárathatják a boltokat, ahol nem követelik meg a vásárlóktól a maszkviselést

Hirdetés

A miniszterelnök szerint nem az „állam izmait” akarják mutogatni, de ha nem tartják be a szabályokat, akkor azt ki kell kényszeríteni.

Orbán Viktor szombat este egy televíziós interjúban beszélt arról, hogyan készült fel a kormány a koronavírus-járvány második hullámára. Milyen intézkedéseket hoztak eddig, és milyen haditervet készítettek a következő hónapokra.

Többek között azt is közölte, hogy nem akarnak kijárási tilalmat, kijárási korlátozást, nem akarnak visszalépni a digitális oktatáshoz. A kormány azt akarja, hogy minden a maga rendjében működjön, munkahelyek, iskolák, sőt még a sport, a kultúra, a művészet is. Működjön a turizmus, a vendéglátás is. Nem úgy, mintha mi sem történt volna, de a működőképességet fent lehet tartani – mondta.

Hirdetés

Ehhez az kell, hogy a biztonsági szabályokat mindenki tartsa be. Azt kérte, hogy ott, ahol kell, mindenki viselje a maszkot, tartsa a távolságot, rendszeresen figyeljen arra, hogy ha rosszul érzi magát, ne menjen emberek közé.

Mint mondta, szombaton szankciókról is döntött a kormány:

ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is kap büntetést, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.

Hirdetés

Megjegyezte: nem az „állam izmait” akarják mutogatni, csak belátást kérnek mindenkitől, viszont ha nem tartják be a szabályokat, akkor azt ki kell kényszeríteni. Ezt nem durván kell, hanem a közjó érdekében világosan, értelmesen, az együttműködés hangján megfogalmazott kérésként – mondta.

Orbán közölte, hogy van az asztalon néhány intézkedés-tervezet, de ezek nem a mindennapi élet korlátozásáról szólnak, hanem például arról, hogy 23 óra után bezárják-e a bárokat és a szórakozóhelyeket, milyen módon kényszerítsék ki a maszkviselést a boltokban vagy közlekedési eszközökön. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalmat rendeltek el, a szülők nem léphetnek be az iskolákba, október 1-től pedig mindenhol meglesznek a feltételek a gyerekek testhőmérsékletének mérésére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egy szombati közleményében szintén a maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ebben azt írták: a koronavírus létezik, „köztünk van”, egyre jobban terjed Magyarországon és külföldön egyaránt. A fertőzés terjedésének lassítása csak úgy működhet, ha az emberek betartják azokat a megelőző, védekező higiénés szabályokat, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését. Hozzátették:

Hirdetés

ilyen az orrot és szájat eltakaró maszk használata, amit bizonyított tények szerint ha a lakosság 80 százaléka hordana, a fertőzések száma a tizedére csökkenne.

Forrás: SZMO.hu

Hirdetés

Hirdetés