Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Publicisztika

Amit idáig biztosan nem tudtál a koronavírusról

Hirdetés

A londoni King’s College egyetem szakértőinek kutatása eddig még nem ismert jellemzőire derítettek fényt a koronavírusnak. A kutatás főként a vírus hosszú távú tüneteit vizsgálta meg, amiből kiderült, hogy mely társadalmi csoportoknál van nagyobb esély az úgynevezett „long covid”ra.

A kutatást a King’s College londoni egyetem szakértői végezték az úgynevezett „Covid Sympton Study App” telefonos applikáció segítségével, amellyel a fertőzött, vizsgált személyek pár kattintással részletes adatokat adtak a tüneteikről, illetve a teszteredményeikről.

A felmérés szerint húszból egy ember legalább 8 hétig szenved a koronavírus okozta tünetektől.

Ebben az esetben beszélhetünk „long covid”-ról (hosszú covidról). A kutatás legfőbb szempontja, hogy kiknél, és miért magasabb az esély a long covid-ra.

Hirdetés

A koronavírus nemcsak egy egyszerű megfázás, kis köhögéssel és hőemelkedéssel. Azok mellett hogy a tünetei egy általános téli meghűléséhez hasonlítanak, komoly hosszútávú károsodásokat tud okozni a szerveinkben.

Azoknál a személyeknél akiknél legalább 4-5 tünetet kimutattak pár napon belül, nagyobb valószínűséggel számíthatnak „long covid”-ra. A kutatás továbbá azt is megállapította, hogy ugyanúgy magasak az esélyek a long covid-ra a nőknél, az 50 év felettieknél, és azoknál, akik valamilyen légúti betegségben szenvednek.

De milyen is a „long-covid”?

A tünetek minden páciensnél eltérőek, de a fáradtság, kimerültség általános.

Hirdetés

Vicky Bourne(48), az egyik vizsgált beteg míg az elején azt hitte egy kisebb lázzal és köhögéssel megússza, pár nap alatt a lélegeztetőgépig súlyosbodott az állapota. Vicky márciusban észlelte magán a vírus első tünetét, aminek egészen máig az elszenvedője. Az állapota javuló tendenciát mutat, de ez idő alatt elromlott a látása, és még mindig hullámszerűen érik megbetegedési rohamok. Elmondása szerint néha annyira fárasztó számára a kutyasétáltatás, hogy nem tud közben beszélni sem.

„Úgy érzem néha mintha lángra gyulladnék belülről, és mintha össze vissza ugrálna a testem. A legrosszabb az egészben hogy folyamatosan csak jön és elmegy, jön és elmegy, és semmit nem tudok tenni ellene. – nyilatkozta Vicky a BBC-nek.

De nem Vicky az egyedüli példa erre:

Hirdetés
  • hétből egy ember legalább 4 hétig szenved a betegségben
  • húszból nyolc ember legalább 8 hétig
  • negyvenötből egy ember legalább 12 hétig

”Fontos, hogy amellett hogy a magas halálozási számokért aggódunk, mindenképpen figyelembe kell venni azokat is akik ebben a bizonyos „long covid” fertőzötteket, hogyha egy ideig még nem sikerül véget vetni a vírusnak.„

Forrás: 888.hu

Hirdetés

Hirdetés