Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Disznóölő késsel fejeztek le egy férfit Párizs közelében, a nyílt utcán

Hirdetés

Lefejeztek egy férfit a Párizs közelében található Conflans-Sainte-Honorine településen péntek késő délután, a nyílt utcán. A bűnözőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot – közölték a francia hatóságok. A Le Figaro információi szerint a bűnözőn robbanóöv volt. Cikkünk folyamatosan frissül.

A francia rendőrség szerint az áldozat egy középiskolai tanár volt.

A RENDŐRSÉG AZT KÖZÖLTE, HOGY: SZEMTANÚK BESZÁMOLÓI SZERINT A GYILKOS ALLAHU AKBART ÜVÖLTÖTT.

Hirdetés

A tanár a Le Figaro szerint nemrégen a diákjainak megmutatta a Charlie Hebdo-terrortámadást megelőző Mohamed-karikatúrákat, hogy a szabad véleménynyilvánításról magyarázzon a tanulóknak. A Les valeurs actuelles hetilap információi szerint már az órán dühös volt több muszlim gyerek, utána pedig a szülők méltatlankodtak.

A kommandósok egyébként közel egy óra után tudtak csak közel menni az agyonlőtt merénylőhöz, mert robbanóöv volt rajta. A történelemtanárt egy disznóölő késsel fejezte el az egyik francia hírtelevízió szerint.


Az ideg- majd kiterített állapotba került békevallás-terjesztő (kép: BMF TV)

Hirdetés

A V4NA információi szerint egy rövid ideig feltette a twitterre is a bűnöző a tanár levágott fejéről készült képet, de azonnal törölték.

A francia rendőrség szerint az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt. A rendvédelmi szervek egyik forrása úgy tudja, hogy Mohamed-karikatúrákat mutatott az iskolai tanórán. A helyi sajtó szerint ezért később fenyegetéseket is kapott.

Egy másik rendőrségi forrás közölte: szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

Hirdetés

Az elkövető kilétéről ellentmondásos információk vannak. A Franceinfo hírrádió úgy értesült, hogy a támadó egy 18 éves fiatal csecsen férfi, de ezt egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból.

A francia terrorellenes ügyészség közölte, hogy egyebek mellett terrorista indíttatású gyilkosság miatt indított vizsgálatot.

Értesülések szerint Jean Castex francia miniszterelnök a helyszínre indult. A BMF TV időközben arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök is odaindul a belügyminisztériumban tartott rendkívüli válságtanácskozást követően péntek este.

Hirdetés

„Egy történelemtanár meggyilkolása támadás a véleménynyilvánítás szabadsága és a köztársaság értékei ellen. Egy tanárt megtámadni annyit tesz, mint megtámadni minden francia állampolgárt és a szabadságot” – hangsúlyozta Twitter-üzenetében Richard Ferrand, a francia nemzetgyűlés elnöke.

„Az iszlamizmus háborút folytat ellenünk: erőszakkal kell kikergetnünk az országból” – reagált Marine Le Pen, a kiherélt Nemzeti Front, vagyis a Nemzeti Tömörülés elnöke mikroblogján a történtekre.

Franciaországot évek óta iszlamista merénylethullám sújtja, amelyben több mint 250-en vesztették életüket. Szeptember végén késsel megsebesítettek két embert a Charlie Hebdo korábbi párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A szeptember végi támadás fő gyanúsítottja a „francia” „szatirikus” hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt.

Szombati frissítés: Twitteren mutogatta a legirgalmasabb, legkegyesebb Allahnak tetsző cselekedetét a csecsen

Iszlamista terrorista merényletnek nevezte Emmanuel Macron francia államfő péntek este azt a támadást, amelynek során a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban lefejeztek egy középiskolai történelemtanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak. Az elkövetőt agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, négy embert őrizetbe vettek.

„Az egyik állampolgárunkat azért ölték meg, mert a szólásszabadságról tanított a diákjainak, azt tanította, hogy lehet hinni vagy nem hinni. A honfitársunk egy tipikus iszlamista terrorista merénylet áldozata lett” – mondta a támadás helyszínén késő este az államfő. „A sötétség és az erőszak nem fog győzni. Nem oszt meg minket. Pedig ezt akarják, de nekünk ki kell tartanunk együtt” – tette hozzá Emmanuel Macron, aki a helyszínen találkozott az iskola igazgatójával és tanáraival, s arra kérte „a teljes nemzetet, hogy fogjon össze a tanárok mellett, támogassa és védelmezze őket”.

A történelemtanár a közelmúltban a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Charlie Hebdo „szatirikus” hetilapban közölt Mohamed-karikatúrákat, ami „vitát váltott ki a szülők egy részének körében”, majd a tanár később fenyegetéseket is kapott. A tanár és az iskola igazgatónője egyébként rágalmazás miatt feljelentést is tett a rendőrségen.

A rendőrséget a helyiek riasztották, amikor egy gyanús férfit láttak az egyik Conflans-Saint-Honorine-i iskola közelében. A helyszínre érkező rendőrök a közeli Éragny-sur-Oise településen megpróbálták a késsel fenyegetőző férfit előállítani, de miután nem adta meg magát, lelőtték, majd a közelben megtalálták az áldozata holttestét. Az elkövető a nyílt utcán késsel támadt áldozatára, majd lefejezte.

A Le Monde című napilap és a BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy az áldozat holttestén egy Moszkvában született 18 éves orosz állampolgár személyi papírjait találták meg. A dokumentum alapján feltételezhető, hogy a támadó csecsen, de a nyomozók egyelőre még nem bizonyosak abban, hogy az okmány a lelőtt támadóé. A férfi nem szerepelt a titkosszolgálatoknak a radikálisokról vezetett nyilvántartásában.

Néhány perccel a támadást követően egy magát csecsennek mondó férfi a Twitteren magára vállalata a merényletet. Egyelőre nem világos, hogy a lelőtt támadó vagy pedig másvalaki írta az üzenetet, amelyben az áldozat levágott fejének fotója volt látható (18+), valamint egy fenyegetés Emmanuel Macronnak, akit a „hitetlenek vezetőjének” neveztek.

A támadó környezetéből és családjából szombatra virradó éjjel négy embert őrizetbe vettek, köztük egy kiskorút – közölte a rendőrség.

A merénylet látszólag óriási felháborodást váltott ki az egyébként Franciaország iszlamizálását levezénylő politikai vezetők részéről, a nemzetgyűlésben egyperces csenddel emlékeztek meg a képviselők a tanárról, és egységesen elítélték a merényletet.

(MTI nyomán)

Forrás: Origo.hu

 

Hirdetés