Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekItton

Fontos hírt kaptak a nyugdíjat igénylők, sokan fognak örülni

Hirdetés

A KSH január 6-án közzétett kereseti gyorstájékoztatója alapján biztosra vehető, hogy az idén alkalmazandó valorizációs szorzók akár 9-10 százalék körüli mértékben is magasabbak lehetnek, mint a 2020-ban alkalmazott szorzók voltak – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

A 2021. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek – a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére – nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

Hirdetés

Idei nyugdíjigénylésnél a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2020-as kereseti szinthez igazítani a 2021. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén.

A KSH legfrissebb (2021. január 6-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója szerint 2020. január-októberben a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,7 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés alapján még nagyobb esély van arra, hogy a tendencia – a koronavírus járvány második hulláma dacára – 2020-ban az egész évben fennmaradt, vagyis 2021-ben akár 9-10 százalék körüli mértékben tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

Hirdetés

Így jövőre is folytatódhat az a trend – miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani a korábbi évek kereseteit -, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés – állapítja meg Farkas András.

Forrás: Napi.hu

Hirdetés
Hirdetés