Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Döbbenetes képsorok: videón a gödöllői templomrongálás és gyújtogatás – Az elkövető még fejszét is vitt magával

Hirdetés

A Gödöllői Rendőrkapitányság rongálás bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A felvételen látható férfi 2021. március 15-én 19 óra 50 perc körül betört egy gödöllői templomba, majd tüzet gyújtva berendezési tárgyakat rongált meg, kb. 2,5 millió forintos kárt okozva.

Hirdetés

A Gödöllői Rendőrkapitányság a Police.hu-n kéri, hogy aki a felvételen látható férfit felismeri, jelenlegi tartózkodási helyével, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-2883 telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

Korábban írtuk: Barbár keresztényellenes rongálás Gödöllőn

Hétfőn este különösen barbár módon rongálták meg a gödöllői görögkatolikus templomot. Az elkövető felgyújtotta a berendezést, amiben több millió forintos kár keletkezett, adta hírül a Görögblog Facebook-oldal. Számos jel arra mutat, hogy nem pusztán öncélú rongálásról volt szó.

Hirdetés

Hogy pontosan mi is történt, arról Sivadó János, a Szent Kereszt templom lelkésze beszélt a vasarnap.hu-nak.

Hétfő este 20:10-kor egy fiatal férfi átmászott a kerítésen, kezében egy kis fejsze volt, amivel a templom bejáratát próbálta betörni. Miután ez nem sikerült, többszöri nekifutással berúgta az ajtót és behatolt a templomba. A kamerák rögzítették a támadást. Két táska volt nála. Az egyikben gyúlékony anyagot tartalmazó flakonok voltak, amiket a padokra locsolt, majd meggyújtotta. Azután elővett egy üveget, hogy növelje a láng erejét, és azt is szétlocsolta – osztja meg a történteket.

Hirdetés

Ha mindez nem lett volna elég, miután lángba borította a fél templomot, az oltár előtti asztalon található Jézus-ikont is felrúgta, egyértelmű tanújelét adva annak, milyen motiváció vezérli. Majd táskájából elővett egy festékes dobozt, és azt az ikonosztázion királyi ajtajához dobta, mely szintén jelképes cselekedett, a keleti, bizánci liturgiában ennek igen fontos szerepe van. Az esetet térfigyelő kamera is rögzítette, ezért írható le ilyen pontosan, mi történt.

A templom melletti emeletes házban lakó testvérünk hívta a rendőrséget, miután a támadó berúgta az ajtót, aminek a hangja petárdarobbanásként hallatszott. Majd egy járókelő hívott fel, hogy ég a templom. Gyerekeimmel azonnal odasiettünk. A templomban már alig lehetett látni a füsttől, csak az égő padokat láttuk. A sekrestyéből kis edényekben vizet hoztunk, hogy eloltsuk a lángokat. Miután ez sikerült, az ikonokról próbáltam letörölni a festéket, de sajnos addigra már teljesen rászáradt – folytatja beszámolóját a lelkész.

A rendőrség hajnali háromig helyszínelt, egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. A tűzoltók is rendkívül gyorsan kiérkeztek. A bejelentést követően pár perc múlva a templomnál voltak, az anyagi kár így is meghaladja a két és félmillió forintot. Nagyon komoly tűz keletkezett a templom belsejében. Ki kell cserélni a bejárati ajtót, az utolsó két padsor teljesen megégett. A tetrapadot szétverte. Az ikonokra olyan festéket öntött, ami nagyon gyorsan megkötött és rászáradt. Ezeket már csak restaurátor tudja helyrehozni. Valószínűleg nagyobb is lehetett volna a kár mértéke, viszont a betörés után beindult a riasztó, ezért foghatta olyan sietősre.

Hirdetés

Sivádó János közölte, nem kaptak korábban fenyegető üzenetet.

Hazánkban ilyesmire nem igazán volt még példa, ám látjuk, Európában nem mindenhol ilyen szerencsések, tőlünk nyugatra dszihadista fanatikusok intéznek rendszeresen támadásokat keresztény templomok ellen, összességben az elmúlt évben háromezer keresztényellenes támadás történt Európában. De látjuk azt is, hogy az elmúlt időszakban már Lengyelországban is megszaporodtak a keresztényellenes, templomok elleni támadások, ott pedig szélsőbaldali, anarchista felforgatók viszik véghez ezeket a barbár tetteket.

S aki azt gondolta, nálunk ez nem fordulhat elő, annak most tévednie kellett. Már csak azért is, mert politikai síkon sem vagyunk mentesek a keresztényellenes erőktől, akik, bár taktikai okokból ezt – még – nem tűzték nyíltan zászlajukra, de időnként mégis előbuggyan belőlük a magyargyűlöleten kívül a keresztényellenesség is. Gondoljunk Gyurcsány Ferenc gyakori kirohanásaira. Legutóbb például azt találta a legnagyobb problémának, hogy a járvány alatt nyitva vannak a templomok…

Hirdetés

Végül sokunkban megfogalmazódik a kérdés: vajon lesz-e elemi erejű felháborodás a fősodratú médiában? Lesznek-e petíciók, közlemények, a döbbenet hangján megfogalmazott Facebook-bejegyzések? Az eset hétfőn történt. Ma szerda délután van. Nem leltünk ilyenekre. Véletlen volna? Aligha.

Lantos János – Kuruc.info

Hirdetés