Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudományVilág

Az „oltakoztatottak” körében terjed igazán a dél-afrikai variáns Izraelben

Hirdetés

A Pfizer vakcinájával beoltottak közt is képes terjedni a dél-afrikai variáns, sőt, náluk sokkal gyakrabban fordul elő, mint az oltatlan népesség körében – derült ki egy izraeli kutatásból.


Illusztráció: Igor Vershinsky/Getty Images

A Tel Aviv-i Egyetem és a Clalit nevű állami egészségügyi szolgáltató vizsgálatában összesen 150 olyan ember adatait elemezték, akikről azután állítottak ki pozitív koronavírustesztet, hogy beoltották őket.

Hirdetés

A kutatás során – némiképp meglepő módon – azt állapították meg, hogy az oltottak közt összesen nyolcszor olyan gyakran fordult elő a dél-afrikai variáns, mint azok közt, akiket nem oltottak be.

Mindezt az magyarázza, hogy dél-afrikai variáns – a jelek szerint – nagyobb eséllyel képes áthatolni az oltás által nyújtott védelmen, mint a többi változat, amelyek ellen hatékonyabb védelmet ad a Pfizer-oltás.

Adi Stern professzor, a vizsgálat vezetője úgy fogalmazott: a kutatás eredménye rávilágít, hogy a Pfizer vakcinája kevésbé hatékony a dél-afrikai vírusvariáns ellen, de azt még nem tudták megállapítani, hogy nagyságrendileg milyen védelmet nyújthat az oltás.

Hirdetés

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a járványügyi felmérések szerint a dél-afrikai variáns Izraelben körülbelül a fertőzéseknek csak körülbelül az 1 százalékát okozza. Vagyis a mutáns vírus – még úgy is, hogy az oltottakat is tudja fertőzni – sokkal lassabban terjed, mint például a brit variáns, amely ellen viszont a vakcina képes védelmet nyújtani.

Mindeközben a gyártók már azt tesztelik, hogy egy harmadik oltás beadása nagyobb védelmet nyújthat-e az új variánsok ellen.

(Times of Israel – Index – Kuruc nyomán)

Hirdetés

Hirdetés