Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Magyarország a Vajdaságért cserébe a Boszniai Szerb Köztársasággal kárpótolná Szerbiát?

Hirdetés
Bosznia csendben szétesik, és ez a legjobb, ami történhet vele!
 
Bosznia-Hercegovina egy mesterségesen létrehozott, és lélegeztetőgépen életben tartott állam. A 3 és félmilliós ország egyszerre többnemzetiségű és többvallású is, az 1995-ös daytoni egyezmény két részre osztotta a régiót, a Bosnyák-Horvát Föderációra, amely az állam területének az 51%-át teszi ki, illetve a fennmaradó részen a Boszniai Szerb Köztársaságra.
Orbán Viktor legendásan jó kapcsolatot ápol Aleksandar Vučić, szerb köztársasági elnökkel. Lehet határkérdésekben is sikerült megegyezniük?

A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön kormánya, parlamentje és alkotmánya is van, és képviseltetik magukat a két országrészt összekötő, szövetségi szintű hatalmi intézményekben. A megállapodás a három államalkotó népcsoportnak, a szerbnek, a horvátnak és a bosnyáknak ugyanolyan jogokat adott. Az állam azonban közel sem fenntartható, lényegében a lakosság 43,3 %-a tartósan külföldön tartózkodik (ez főként a fiatalokat érinti), valamint az elvándorlás is folyamatos, az ország lakossága 1990-hez képest az ország lakosságának negyedével – közel 1 millió fővel – csökkent.

Jakub Marian ENSZ statisztikákon alapuló térképe (Forrás: https://szamokadatok.hu/)

A külső nyomásra létrejött Bosznia-Hercegovina alapproblémája, hogy a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbek nem szeretnének Bosznia-Hercegovinában élni, a többségük Szerbiához szeretne csatlakozni,  azonban a daytoni szerződés kimondja, hogy Bosznia-Hercegovinában egyetlen döntést sem lehet meghozni addig, amíg a három államalkotó nemzet között nincsen egyetértés, ez pedig blokkolja a szerbek Szerbiához való csatlakozását.

Hirdetés

Ha nem történik semmi változás, az ország akkor is szép lassan kiürül, és önmagától is szétesik

A magyar miniszterelnök már 2018-ban elég sokat foglalkozott Bosznia-Hercegovinával…

Orbán Viktor magyar miniszterelnök dolgozószobájában viszonylag gyakran van kint a falon Bosznia-Hercegovina etnikai térképe – adta hírül 2018-ban a bosnyák Oslobođenje napilapra hivatkozva az Azonnali.hu. De vajon miért nézegeti a magyar miniszterelnök ilyen sokat Bosznia térképét? – teszi fel a kérdést a lap.

Hirdetés
Egy tárgyalás Orbán Viktor dolgozószobájában (a képet egy olasz párt, a Fratelli d’Italia elnöke, Giorgia Meloni posztolta a Twitterre 2018-ban). Lehet az olaszok is részt vesznek a tervek kidolgozásában?

A válaszra lehet 3 évet kellett várni… ugyanis a napokban ismét előkerült Orbán Viktor neve Bosznia-Hercegovina kapcsán. A volt jugoszláv államok sajtója tele van a hírrel miszerint a magyar miniszterelnök és a szerb köztársasági elnök átrajzolnák a Balkán térképét. A kiszivárgott információk szerint Bosznia-Hercegovina is felosztásra kerülhet. És hogy Magyarországnak miért lehet érdeke ebben részt venni? Leginkább a Vajdaság miatt…

2018. márciusában Orbán Viktor személyesen is reklámozta Douglas Murray Európa furcsa halála című, magyarul is megjelent könyvét – a háttérben Bosznia-Hercegovina etnikai térképével.

Bízzunk benne, ha sor kerül a Balkán térképének átrajzolására, akkor Magyarország is benyújtja igényét az elrabolt délvidéki területeire, és legalább a magyarlakta területeket visszakéri!

Budapest, 2021.04.19., Magyarok az Igazságért – MI

Hirdetés
Hirdetés