Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudományVilág

Fontos hír azoknak, akik Pfizer- vagy AstraZeneca-oltást kaptak

Hirdetés

Régóta nem jött olyan jó hír a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, mint most Angliából: a beoltott britek 96 százalékának szervezetében vannak antitestek egy hónappal az első dózis beadása után.

Az eredmény hallatán elsősorban azok csaphatnak a levegőbe, akik a Pfizer vagy az AstraZeneca oltását kapták meg – és az ő szeretteik. A University College of London kutatóintézete 8 517 embert vizsgált Angliában és Walesben, és a következő eredményre jutottak: a két vakcinával beoltottak 96,42 százalékának szervezete 28-34 nappal az első oltás után már rendelkezett antitesttel. A második dózis beadása után 7-14 nappal ez kicsit tovább növekedett, és már a vizsgált személyek 99,08 százalékánál találtak antitestet.

– Ez az egyik legkorábbi valós, nem laboratóriumi teszteredmény az Egyesült Királyságban, és fantasztikus eredménnyel zárult – mondta Dr. Maddie Shrotri, a kutatás vezetője a Guardiannak. Szerinte igen figyelemreméltó, hogy mennyire hatásosnak bizonyult ez a két vakcina, különösen annak fényében, hogy milyen rövid idő alatt kellett kifejleszteni őket.

Hirdetés

Shotri elárulta azt is, hogy a kutatásban nem vehetett részt olyan illető, akinek a szervezetében az első oltás előtt egy kihordott betegségből kifolyólag volt ellenanyag. A résztvevők átlagéletkora 65 év volt, hiszen Angliában is az idősebb korosztály kapta meg elsőként a vakcinát.

A kutatás szerint az antitest-termelés gyorsabban és erőteljesebben indult be azoknál, akik a Pfizer/BioNTech vakcinát kapták, de az AstraZeneca négy hét után behozta a lemaradást. Onnantól majdnem megegyező antitest-számot produkáltak a különböző vakcinával beoltottak. Az első dózis az idősebbeknél még kevesebb ellenanyag-termeléssel járt, de a második dózis után ez a különbség is eltűnt.

Hasonló dolgot figyeltek meg az alapbetegséggel bírók esetében is, például rákbetegségben, diabéteszben és szívbetegségben szenvedőknél, valamint azoknál, akik autoimmun-betegségre szednek gyógyszert. A második dózis után ők is ugyanannyira védettnek bizonyultak, mint mindenki más.

Hirdetés

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés