Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudomány

Jókor szólnak: a Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat

Hirdetés

Holland és német kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a veleszületett immunválaszok komplex átprogramozódását okozhatja, amit figyelembe kell venni az mRNS-alapú vakcinák fejlesztésénél és használatánál – írja a News Medical nyomán az Index.

A kutatók szerint a vakcina kétségkívül hatásos az új típusú koronavírus által okozott betegség megelőzésében, de egyelőre keveset tudni a veleszületett és adaptív immunválaszokat befolyásoló széles körű hatásairól.

Vizsgálatuk során arra az eredményre jutottak, az oltás csökkentette a szervezet vírusfertőzésekre adott citokinreakcióját.

Hirdetés

Miért fontos ez?

Mint ismeretes, a súlyos lefolyású Covid során a szövődmények nagy részéért a citokinek felelnek, vagyis a szervezet által kifejtett túlzott immunreakció, amely nemcsak a vírust, hanem saját szerveinket is elpusztíthatja. A jelenség „citokinvihar” néven ismert, és a súlyos lefolyású Covid kezelése jelenleg pontosan ennek a csökkentésére irányul, többek között erőteljes gyulladáscsökkentő szerekkel, amilyen a dexamethasone. Ezenfelül évek óta folyik a munka a hasonló, vagyis mRNS-technológián alapuló, rák elleni vakcinák kifejlesztésére is.

Fontos megjegyezni, hogy a szerzők tanulmányukat a medRxiv oldalán publikálták, ami annyit jelent, hogy független szakmai lektorok még nem véleményezték. Ezért jelenleg inkább hipotézisnek, semmint ténynek tekinthető a benne található információ.

Hirdetés

A tanulmány tehát jelenleg még lektorálás alatt áll, tehát független források nem erősítették meg a benne leírt eredményeket, másrészt a vírus által kiváltott citokinválasz csökkentése nem feltétlenül baj, mivel pontosan ez okozza a legnagyobb károkat a koronavírus-fertőzés során. A vakcina adása továbbra is javasolt, a fertőzést és az általa okozott szövődményeket kitűnő arányban előzi meg, és jelenleg ez az egyetlen módja a járvánnyal történő leszámolásnak, írja bővített cikkében az Index.

Forrás: Kuruc.info

Hirdetés
Hirdetés