A jobbikos élő adásban mondott csődöt – videó

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Stummer János egy egyszerű kérdésre sem volt képes válaszolni az ATV-ben. Megadva ezzel az alkalmatlanság tankönyvi definícióját.

Nem tudom. Egyelőre ennyit tudok mondani a Pegasus-ügyről” – írta ki Facebook-falára Hont András, foglalkozását tekintve balliberális újságíró. És Hont nem tudása itt most nem az újságírói felületesség és tájékozatlanság megnyilvánulása, hanem az egész „lehallgatási botrány” legelemibb tapasztalása. Állítás ugyanis még nem hangzott el az ügyben egy sem, sejtetés azonban annál több. Az összeesküvés-elméleteket máskor olyan bátran kiröhögő haladó sajtó most minden mondatát azzal kezdi, hogy „a jelek arra utalhatnak”, „jó okkal hisszük” ésatöbbi. És nem akarunk tippeket adni a balliberális kollégáknak, de végső és megcáfolhatatlan érvként nyugodtan dobják be A tanú című film örök bölcsességét, miszerint „az a gyanús, ami nem gyanús”. Ennél cikibb már amúgy sem lehet, amit csinálnak.

Van azonban a nem tudásnak egy második szintje, amikor az sincsen tisztában a tényekkel és hatályos jogszabályokkal, akinek ez lenne a dolga. Aki ezért kapja a milliós havi fizetését. Mint mondjuk a jobbikos Stummer János, aki nem azért csücsül a nemzetbiztonsági bizottság elnöki székében, hogy sütögesse a politikai rántott parizerjét. Hanem hogy meghatározza azt a jogi keretrendszert, amelyen belül eldönthető, hogy a balliberális sejtetések tényleg törvénytelenségre utalnak-e. Így az ATV műsorvezetője is azt próbálta megtudni Stummertól, hogy ha egyszer az életben beigazolódik a vád, miszerint a Pegasus-kémprogrammal újságírókat figyeltek meg, az legálisan történt-e? A párbeszéd tovább részét szó szerint közöljük, annyira zseniális. A műsorvezető tehát rákérdez az esetleges megfigyelés törvényességére, mire Stummer válasza:
Egyelőre ebben az ügyben több a kérdés, mint a válasz. Mi ezért javasoltuk azt egyébként…
Műsorvezető: „De a magyar törvények szerint ez nem lehet kérdés önnek, hogy legális vagy illegális!

Nyilván nem lehetne kérdés Stummer számára akkor, ha tisztában lenne a vonatkozó törvényi rendelkezéssel. De a jelek arra utalnak, hogy nincsen. Az egyértelmű igen vagy nem helyett ugyanis bedobja, hogy az „ügyben több a kérdés, mint a válasz”. És csakugyan. Mert a konkrét felelet elmaradása további kérdéseket vet fel. Például azt, hogy Stummer ezzel a mérsékelt tájékozottsággal mit keres még a nemzetbiztonsági bizottság élén? A „több a kérdés, mint a válasz” Jobbik-politikusról Fekete-Győrre fordítva ugyanis azt jelenti, hogy nem tudom.

Az ATV-ben egyébként az újságírók esetleges megfigyelésének törvényességére vonatkozó kérdést feltették Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének is.
A nemzetbiztonsági szervek céljához kötődően lehet alkalmazni titkos lehallgatásokat, és lehet, hogy újdonságot mondok, ilyen kémszoftvert. Lehet használni” – mutatta meg Bánáti Stummernek, hogyan lehet a tudás birtokában mellébeszélés helyett egyenesen válaszolni.

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke ráadásul nem most hibázott először óriásit. Februárban ugyanis azzal kürtölte tele a balliberális sajtót, hogy Orbán Viktor alagutat épít saját maga számára a Puskás Arénában. Aztán a hazugság három napot élt meg, amikor is Stummer beismerte, hogy az előterjesztésben szereplő terv eleve a védett személyek közlekedését szolgálta volna. A jobbikos politikus tehát nem mondott igazat. Most pedig fogalma sincsen a törvényi keretekről. Nos, még kémszoftver sem kell ahhoz, hogy kimutassuk: Stummer teljesen alkalmatlan a feladatára.

Forrás: Drót.info