Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudományVilág

A WHO nem örül sem a harmadik oltásoknak, sem a vakcinaár-emelésnek

Hirdetés

Moratóriumot sürgetett a koronavírus elleni emlékeztető oltásokra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerdán, hogy sok országban be tudják adni az első adag oltást.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója főként azokhoz a tehetősebb országokhoz intézte a felhívását, amelyek megelőzték a fejlődő világot a vakcinák beadásában.

WHO-illetékesek szerint tudományosan eddig nem nyert bizonyítást, hogy az immár két adag védőoltást felvett emberek esetében az emlékeztető oltás beadása hatásosan akadályozza meg a koronavírus terjedését.

Hirdetés

A WHO ismételten felszólítja a gazdag országokat, hogy tegyenek többet a fejlődő világ vakcinához juttatása érdekében.

A szervezet – mint rámutatott – idén azt a célt tűzte ki, hogy biztosítsák a lakosság 10 százalékának beoltását a világ minden országában (így a szegény országokban is) a 2019 márciusa óta világszerte több mint 4,2 millió halálos áldozatot követelő Covid-19 ellen.

„Ennek megfelelően a WHO moratóriumot sürget az emlékeztető oltásokra legalább szeptember végéig” – mondta szerdán genfi sajtótájékoztatóján a főigazgató, aki arra reagált, hogy Izraelben és Németországban már megkezdték az oltási kampányt a harmadik adag vakcinával. Ezeket az emlékeztető oltásokat azoknak – elsősorban az időseknek – szánják, akiknél a két adag oltás után nem keletkezett elegendő antitest.

Hirdetés

A világban eddig beadott 4 milliárd adag védőoltás 80 százalékát kapták a magas, illetve az átlagnál magasabb jövedelmű országok állampolgárai, akik a világ összlakosságának az 50 százalékát teszik ki.

Az Egyesült Államok máris elutasította a moratóriumot, arra hivatkozva, hogy „nincs szüksége” arra, hogy válasszon a harmadik adag vakcinának a lakosai számára történő beadása, illetve a vakcináknak a szegény országok számára történő adományozása között.

Washington még nem döntött az emlékeztető oltások beadatásáról, Izraelben viszont a múlt héten megkezdődött a 60 év felettiek harmadik oltása, Németországban pedig szeptember 1-én tervezik elkezdeni az idős és kockázatoknak kitett emberek harmadik adaggal történő beoltását.

Hirdetés

A WHO erőfeszítést kért a cégektől egy másik területen is, az árkérdésben.

A piacon a leghatásosabbnak számító RNS-hírvivő alapú vakcinákat gyártó Pfizer és Moderna emelni fogja az árakat az Európai Unió számára, mert alkalmassá tették a vakcinákat az újabb variánsok elleni védelemre – közölte egy francia miniszter.

Mariangela Simao, a WHO gyógyszerbeszerzési illetékes vezetője emlékeztetett: „nagyon fontos, hogy a gyárak elérhető áron” értékesítsék a termékeiket

Hirdetés

„Normális piaci helyzetben az áraknak csökkenniük, nem pedig emelkedniük kellene” – mondta Simao, hozzátéve, hogy mind a Pfizernek, mind a Modernának sikerült nemcsak a termelést, de a termelékenységet is növelnie.

(MTI)

Hirdetés

Hirdetés