Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A balfék Scholz gázbeszerző körútján csak egy tankerhajónyi szerződés született

Hirdetés

A német RWE közműszolgáltató üzletet kötött az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársasággal (ADNOC) cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról – jelentette be a vállalat vasárnap.

Az üzlet egyelőre csak egy tartályhajóról szól: egy 137 ezer köbméter LNG-t tartalmazó szállítmányról, amelyet az Abu Dhabi National Oil Company december végén vagy 2023 elejére szállít az RWE-nek – jelentette a Bloomberg a vállalat közleményére hivatkozva.

Külön a RWE azt is bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségekbeli Masdar céggel együttműködve tengeri szélenergia-projekteket fog feltárni, és 2023-ban havi 250 000 tonna gázolajat fog szállítani a német Wilhelm Hoyer üzemanyag-forgalmazónak.

Hirdetés

Az üzlet egy szándéknyilatkozatot is tartalmaz további LNG-szállításokról jövőre, de a dokumentum nem kötelező érvényű, és nem világos, hogy Németország hány további LNG-szállítmányra számíthat.

A megállapodást Olaf Scholz német kancellár Abu-Dzabiba tett útja során írták alá, az Öböl menti országokba tett körútja során.

“BIZTOSÍTANUNK KELL, HOGY A VILÁG LNG-TERMELÉSÉT OLYAN SZINTRE FEJLESSZÜK, HOGY A MEGLÉVŐ NAGY KERESLETET KI LEHESSEN ELÉGÍTENI ANÉLKÜL, HOGY AZ OROSZORSZÁGBAN MEGLÉVŐ TERMELÉSI KAPACITÁST KELLENE IGÉNYBE VENNI” – MONDTA SCHOLZ A MEGÁLLAPODÁS BEJELENTÉSE ELŐTT ÚJSÁGÍRÓKNAK.

Hirdetés

Az Egyesült Arab Emírségek után Scholz Katarba látogatott. A katari emírrel való találkozót követően kiadott Scholz-nyilatkozat szerint azonban ott nem született megállapodás az LNG-szállításokról. A két ország már több hónapja tárgyalásokat folytat az LNG-szállításokról, eddig eredménytelenül, mivel Berlin vonakodik hosszú távú szerződéseket kötni Dohával.

Németországnak égető szüksége van további gázszállításokra, mivel az orosz gáz helyettesítéséért küzd, miután Oroszország a múlt hónapban műszaki problémákra és szankciókra hivatkozva leállította az Északi Áramlat-1 gázvezetéket.

A média vasárnap németországi tüntetésekről számolt be, amelyeken sokan az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték elindítását követelték, egy új vezetékét, amely Oroszországból Németországba szállítana gázt, de a szankciók és a bürokratikus akadályok miatt még nem kezdte meg működését.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés