Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Több helyszínen, egyszerre támadták meg az orosz gázvezetékrendszert, soha nem látott károkat szenvedett

Hirdetés

A Balti-tengeren három gázvezeték egyidejűleg bekövetkezett megsemmisítése példa nélküli – közölte kedden a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream. Arról, hogy mikor lehetnek újra működőképesek, nem kívánt becslést adni.

Az Északi Áramlat 1 augusztus végéig szállított gázt az EU-ba, amikor Oroszország a nyugati szankciókból eredő műszaki nehézségekre hivatkozva leállította a szállításokat.

“AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT RENDSZER TENGERI GÁZVEZETÉKEINEK HÁROM SZÁLÁN EGYSZERRE, UGYANAZON A NAPON BEKÖVETKEZETT PUSZTÍTÁS PÉLDÁTLAN. EGYELŐRE NEM LEHET MEGBECSÜLNI A GÁZSZÁLLÍTÁSI INFRASTRUKTÚRA HELYREÁLLÍTÁSÁNAK ÜTEMEZÉSÉT” – KÖZÖLTE A VÁLLALAT.

Hirdetés

Hétfőn a dán hatóságok gázszivárgást észleltek a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetének közelében, és a helyszín körül öt tengeri mérföldes (9,26 km) területet zártak le. A felfedezésre nem sokkal azután került sor, hogy az üzemen kívüli új Északi Áramlat-2 gázvezetéken az éjszaka folyamán drasztikus nyomásvesztés következett be. A német és a dán hatóságok vizsgálják a történteket.

Ulrich Lissek, a Nord Stream szóvivője elmondta, hogy “nagy buborékmezőt észleltek Bornholm közelében”, hozzátéve, hogy “a vezeték soha nem volt használatban, csak műszaki üzemre készült, és ezért töltötték fel gázzal”.

Közben kedden a svéd tengerészeti hatóság is szivárgást jelentett az Északi Áramlat-1 vezetékről Bornholm szigetétől északkeletre, svéd és dán vizeken – jelentette a Reuters az ország illetékeseire hivatkozva.

Hirdetés

“KÉT SZIVÁRGÁS VAN AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT-1-EN – EGY A SVÉD GAZDASÁGI ÖVEZETBEN ÉS EGY A DÁN GAZDASÁGI ÖVEZETBEN. NAGYON KÖZEL VANNAK EGYMÁSHOZ” – MONDTA A SVÉD TENGERÉSZETI HIVATAL SZÓVIVŐJE.

Mint arról a német Tagesspiegel című lap kedden beszámolt, az Északi Áramlat vezetékei támadások következtében sérülhettek meg. “A két gázvezetékben gyors egymásutánban bekövetkezett nyomásvesztés” egy “célzott akció” miatt történhetett – írta a lap.

Szakértők szerint a két vezeték javítása akár több évet is igénybe vehet. Lissek figyelmeztetett, hogy a nyomáscsökkenés okainak megállapítása “a szankciós rendszer és a helyszínen lévő személyzet hiánya” miatt bonyolult lenne.

Hirdetés

Dán hadsereg felvételeket közölt a szivárgó Északi Áramlatról

Minden jel arra utal, hogy összehangolt támadás volt az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1-2 gázvezetékek ellen. A német sajtó néhány hete írt arról, hogy amerikai hadihajók jártak a szivárgások helyszínén.

A vezetékrendszer üzemeltetője hétfőn hirdetett vészhelyzetet amikor nyomáscsökkenést jelentettek. A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található.

Hirdetés

Korábban a német sajtó ukrán vagy orosz szabotázsakcióra gyanakodott, amelyet speciális búvárgyeséggel vagy tengeralattjáróval hajtottak végre, azonban amerikai hadihajók jártak a helyszíneken.

Hirdetés

Kreml: sürgősen ki kell vizsgálni, mi történt az Északi Áramlat vezetékeivel

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.

Peszkov elmondta, hogy kedden mind a Gazprom, mind az Északi Áramlat vezetékeket üzemeltető Nord Stream AG cég közölte a “rendkívül aggasztó hírt”, hogy a csővezetékben a dán kizárólagos gazdasági övezetben tisztázatlan eredetű meghibásodás keletkezett, ami jelentős nyomáscsökkenést eredményezett.

“Ez egy teljesen példátlan helyzet, amely sürgős kivizsgálást igényel. Fölöttébb aggasztónak tartjuk ezt a hírt” – hangoztatta a szóvivő.

Peszkov nem zárta ki, hogy a gázvezetékek megszakadása szabotázs eredménye lehet.

“Jelenleg semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni” – mondta.

“Nyilvánvaló, hogy a cső valamilyen módon megrongálódott, és azzal kapcsolatban, hogy mi okozta ezt, mielőtt a vizsgálatok eredményei rendelkezésre állnak, nem zárhatunk ki semmilyen lehetőséget” – tette hozzá.

Peszkov szerint ez az ügy az egész kontinens energiabiztonságával összefügg. Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e a történtek miatt kapcsolatfelvétel Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár között, a Kreml szóvivője kijelentette: a német féllel való kapcsolattartás az üzemeltető cég dolga.

A vezetékrendszert üzemeltető Nord Stream AG közölte, hogy az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 négy tengeri csővezetékéből hármat ugyanazon a napon példátlan károsodás ért, és a helyreállítás ütemezését nem lehet megbecsülni. A Nord Stream AG kedden nyomáscsökkenést jelentett az Északi Áramlat-1 mindkét és az Északi Áramlat-2 egyik vezetékszálában.

A Der Tagesspiegel című német napilap kedden saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy célzott szabotázs lehet a csővezetékek nyomáscsökkenésének oka.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Egyik vezetékpár sem üzemel. Az Északi Áramlat-1 azért nem, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást az összes turbina meghibásodására és arra hivatkozva, hogy szervizelésüket a Siemens a szankciók miatt képtelen ellátni. Az Északi Áramlat-2 üzembe helyezési eljárását a német fél állította le, Oroszország Ukrajna elleni hadjáratára hivatkozva.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés