Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Netanjahu szerint már felbukkantak az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek Izrael határai közelében

Hirdetés

A Nyugat által Ukrajnának szállított fegyverek már a felszínre kerültek Izrael határa közelében – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a The Jerusalem Post lapnak adott interjújában, amelyet június 22-én tettek közzé.

Netanjahu, Kijev katonai támogatásával, a kormányzat álláspontjával kapcsolatos kérdésekre válaszolva azzal érvelt, hogy Izrael „sajátos helyzetben van” azokhoz a nyugati országokhoz képest, mint Lengyelország, Németország és Franciaország, amelyek több milliárd dollárnyi katonai segélyt küldtek Ukrajnának.

„Először is szoros katonai együttműködésünk van Oroszországgal. Pilótáink közvetlenül az orosz pilóták mellett repülnek Szíria ege felett” – mondta a miniszterelnök.

Hirdetés

Netanjahu azt is hangsúlyozta, hogy fontos fenntartani a „cselekvési szabadságot” Iránnal szemben, és kijelentette, hogy „bármilyen rendszert, amelyet Ukrajnának adunk, fel lehet használni ellenünk, mert az iráni kézbe kerülhet”.

„Másodszor, attól is tartunk, hogy minden rendszert, amelyet Ukrajnának adunk, ellenünk használnak fel, mert az iráni kézbe kerülhet, és ellenünk használható” – folytatta. – És ez nem elméleti lehetőség. Valójában ez történt a nyugati páncéltörő fegyverekkel, amelyeket most a határainkon találunk. Szóval itt nagyon óvatosnak kell lennünk.”

Az orosz hadműveletek tavalyi megkezdése után több jelentés is felfedte, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre, hogy közvetlenül Ukrajnának szállítson fegyvereket, vagy engedélyezze a harmadik országból származó fegyverek exportját.

Hirdetés

Tel Aviv elutasította az ötletet. Mindazonáltal Kijevet támogató politikai álláspontot képviselt, és nem halálos katonai felszerelést biztosított erőinek, beleértve a korai figyelmeztető, radar és elektronikus hadviselési rendszereket.

A Newsweek júniusi jelentése felerősítette az aggodalmakat, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverek közül nem mindegyik érkezett meg a célállomásra. Egy izraeli védelmi tisztviselő azt mondta a magazinnak, hogy Izrael „látta a jeleket”, hogy a szóban forgó fegyvereket, köztük az amerikai gyártmányú Javelin páncéltörő irányított rakétákat, Ukrajnából Iránba csempészték.

Ennek ellenére a hónap elején több más jelentés is szólt az izraeli Spike páncéltörő irányított rakéták és a Merkava fő harckocsik lehetséges szállításáról Ukrajnába Lengyelországon keresztül. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy ezeket a fegyvereket a kijevi erőkhöz szállították volna, vagy oda szándékoznak szállítani.

Hirdetés

Netanjahu kijelentései azt jelzik, hogy Izrael megérti, milyen következményekkel járhat, ha halálos katonai támogatást nyújt Ukrajnának. Oroszország korlátozhatja az izraeli légi hadműveleteket, és felfegyverezheti ellenségeit a Közel-Keleten.

Forrás: southfront.org

Hirdetés

Hirdetés