Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kreml: jelenleg esélytelen a fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása

Hirdetés

A Kreml sajtótitkára, Dmitrij Peszkov szerint a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás meghosszabbítására a jelenlegi állás szerint “nincs esély”.

Oroszország többször is jó szándékot mutatott, engedményeket tett és meghosszabbította a megállapodást, de amit az alku részeként Moszkvának ígértek, azt még mindig nem teljesítették – mondta az Izvesztyija című napilapnak adott szombati interjújában.

“Aligha lehet itt valamiféle végső döntést megjósolni, de csak annyit lehet kijelenteni, hogy – de facto a mostani állapot alapján ítélve – ennek az alkunak nincs esélye” – magyarázta Peszkov.

Hirdetés

“Az alku tetteket feltételez; tetteket a szerződő államok vagy szervezetek részéről. És ennek az alkunak az egyik része megtörtént, a másik része pedig, amely az Oroszországnak tett ígéretekre vonatkozott, soha nem történt meg” – mondta a szóvivő.

Az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodást 2022 júliusában írták alá, amely az ukrán gabona biztonságos szállítását írta elő a fekete-tengeri folyosókon keresztül, cserébe az USA és az EU megszünteti az orosz élelmiszerek és műtrágyák exportjának akadályait. A Nyugat azt állította, hogy soha nem korlátozta ezeket a termékeket, Moszkva azonban azzal érvelt, hogy a Moszkvára a Kijevvel fennálló konfliktusa miatt kivetett szállítási, biztosítási és bróker-szankciók miatt továbbra sem tudta azokat külföldi vevőknek szállítani.

Az eredeti megállapodás 120 napra szólt, de azóta többször meghosszabbították. Most július 17-én jár le.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szentpéterváron egy afrikai vezetőkből álló küldöttség előtt beszélve azt mondta, hogy “az ukrán gabona világpiacra történő szállítása nem oldja meg az élelmiszerre szoruló afrikai országok problémáit”.

Annak ellenére, hogy a Nyugat azt ígérte, hogy a megállapodás segít a legszegényebb országoknak, az ukrán gabonaszállítmányok mindössze 3,1 százaléka került Afrikába, 38,9 százalékuk az EU-ba – magyarázta.

A hét elején Putyin azt mondta, hogy Moszkva “azon gondolkodik, hogy kilép ebből a gabonaegyezményből”, mert nem történt semmi az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport megkönnyítése érdekében. Azt is mondta, hogy a fekete-tengeri biztonsági folyosókat Ukrajna haditengerészeti drónok indítására használta.

Hirdetés

Forrás: Origo

Hirdetés