Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Németország 20 évre szóló cseppfolyósított földgáz megállapodást kötött az Egyesült Államokkal

Hirdetés

Németország hosszú távú szerződést írt alá az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalára, hogy ezzel biztosítsa az energiaellátást, miközben leválik az Oroszországból érkező szállításokról.

A 20 évre szóló megállapodást csütörtökön pecsételte meg a német Securing Energy for Europe (SEFE) és az amerikai Venture Global LNG cég. A SEFE gázimportőr korábban az orosz energiaipari óriás Gazprom leányvállalata volt, és Gazprom Germania néven volt ismert.

Az új megállapodás értelmében Berlin évente 2,25 millió tonna LNG-t kap. A Venture Global ezzel egyúttal Németország legnagyobb LNG-szállítójává válik, évi 4,25 millió tonna (mtpa) LNG-vel – közölte a vállalat.

Hirdetés

“A Venture Global nagy örömmel kezdi meg stratégiai partnerségét a SEFE-vel, amely révén vállalatunk Németország legnagyobb hosszú távú LNG-szállítójává válik” – mondta Mike Sabel vezérigazgató, aki a SEFE-t kulcsfontosságú amerikai szövetségesnek nevezte.

A Venture Global szuperhűtött üzemanyagot fog szállítani a SEFE leányvállalatának, a Wingasnak a Calcasieu Pass 2 (CP2) LNG projektjéből. A CP2 építése még az idén megkezdődik, és a terminál kapacitása várhatóan 20 millió tonna LNG lesz évente.

“A Venture Global LNG-vel történő összefogással a SEFE újabb fontos lépést tesz küldetésünkben, hogy biztosítsuk az energiát a német és európai fogyasztók számára, és kielégítsük a régió energiaigényét” – mondta Egbert Laege, a SEFE vezérigazgatója.

Hirdetés

Az ukrajnai konfliktust megelőzően az EU legnagyobb gazdasága a keresletének akár 40%-át is Oroszországból származó gázzal fedezte. Berlin tavaly csökkentette a szankciókkal sújtott országból származó üzemanyagtól való függőségét azzal, hogy azt az Egyesült Államokból és a Közel-Keletről származó cseppfolyósított földgáz behozatalával helyettesítette.

Németország jelenleg Wilhelmshavenben, Lubminban és Brunsbuttelben található úszó terminálokon keresztül kap LNG-t. Gyorsan kiépíti saját infrastruktúráját az orosz földgázszállítások helyettesítésére.

Márciusban Andrej Hunko Bundestag-képviselő figyelmeztetett az Egyesült Államokból származó LNG-re való túlzott támaszkodásra, amely szerinte “messze drágább és ökológiai szempontból sokkal rosszabb”.

Hirdetés

Hunko figyelmeztetett arra, hogy Németország keményen megfizette az Oroszországból olcsó földgázt szállító Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi robbanásait. Az útvonal szabotálása Németország orosz földgáztól való függőségét az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz függőségévé változtatta – érvelt a politikus.

Forrás: Orosz Hírek

 

Hirdetés

Hirdetés