Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

New York Times: az USA előre tudott Wagner puccs tervéről

Hirdetés

Az amerikai hírszerző ügynökségek erősen gyanították, hogy Jevgenyij Prigozsin nagyszabású akciót tervez az orosz kormány ellen, napokkal azelőtt, hogy a Wagner-főnök Moszkva elleni felvonulásra utasította csapatait – jelentette szombaton a The New York Times a szokásos névtelen forrásokra hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó, meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szerint Joe Biden amerikai elnök adminisztrációját és a katonai parancsnokokat már szerdán tájékoztatták a Wagner-előkészületekről. Ahogy további részletek érkeztek, csütörtökön állítólag újabb tájékoztatót tartottak, amelyen a kongresszusi vezetők egy szűk csoportja vett részt.

Szombaton a Wagner-főnök beleegyezett, hogy “biztonsági garanciákért” cserébe megállítja előrenyomulását és visszavonja erőit egy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök által közvetített alku részeként.

Hirdetés

Az amerikai lap forrásai szerint a felkelés előtt washingtoni tisztviselők nem siettek figyelmeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnököt a közelgő fenyegetésre, mivel attól tartottak, hogy Moszkva a puccs megrendezésével vádolhatja őket. Ráadásul az USA-nak “kevés érdeke fűződött” ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus és Oroszország Nyugattal való szembenállása közepette segítse Putyint – áll a cikkben.Mégis, az amerikai tisztviselők állítólag aggódtak egy esetleges konfliktus miatt Prigozsin és Moszkva között, mivel aggódtak, hogy Oroszország káoszba süllyedése jelentős nukleáris kockázatot jelenthet. A lap beszámolóját a CNN is megerősítette, amely szombaton azt állította, hogy az amerikai tisztviselők “már jó ideje” úgy vélték, hogy Prigozsin felkelést tervez az orosz hadsereggel szemben, de nem tudták, mi a végső célja.

A CNN forrásai szerint a nyugati tisztviselők előzetesen tudtak Prigozsin előkészületeiről, beleértve a fegyverek és lőszerek felhalmozására irányuló erőfeszítéseit. A csatorna forrása azonban megjegyezte, hogy “az egész nagyon gyorsan történt”, és nehéz megmondani, hogy a Wagner-főnök komolyan gondolta-e az orosz hadsereggel szembeni fenyegetéseinek beváltását.Szombaton, amikor a Wagner-lázadás még javában zajlott, az orosz külügyminisztérium figyelmeztette a Nyugatot, hogy hiábavaló lesz minden olyan kísérlete, hogy a nyugtalanságot “oroszellenes céljaik elérésére” használja fel. Közben Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök megjegyezte, hogy egy puccs egy nukleáris nagyhatalomban katasztrofális következményekkel járhat, és Moszkva ezt soha nem engedné meg.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés