Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kiábrándultság Nyugaton: az amerikai média az orosz védelmet dicséri

Hirdetés

Különösen a befolyásos amerikai médiában egyre több olyan jelentés jelenik meg, amely elismeri az orosz sikereket az Ukrajnában zajló háborúban. A Washington Post azt elemzi, hogy miért nem sikerültek az első ukrán előrenyomulási kísérletek a zaporozsjei fronton.

Az ukrán offenzíva első szakasza, amely mintegy két hétig tartott, és főként Zaporozsje térségében zajlott, befejeződött. Ez a szakasz kudarcnak mondható, mivel az ukrán fegyveres erők jelenleg a harci taktika megváltoztatásán dolgoznak. Felhagynak a nyugati páncélos technológiával történő előrenyomulással, és „hullámokban” nyomulnak előre, az egyik támadócsoportot azonnal felváltja a másik. Az égő „Leopárdok” és „Brandley” páncélozott harckocsik képei bejárták a világot, némi kiábrándultságot okozva a nyugati és különösen az amerikai média frontjelentéseiben.

„Miközben Ukrajna nyugati fegyverek beszerzésével és csapatainak NATO-országokban történő kiképzésére küldésével készítette elő az ellentámadást, Oroszország legalább hét hónapig készült a háborúnak erre a potenciálisan döntő szakaszára – tartalékokat, tüzérségi és légi támogatást biztosított, lőszert és üzemanyagot halmozott fel, és újabb drónokat szerzett be”

Hirdetés

– írta vasárnap a Washington Post.

Egyelőre nincs jele annak, hogy Ukrajna olyan villámsikereket érne el, mint tavaly ősszel az északkeleti Harkov és a déli Herszon térségében – folytatja a lap. Több katonai szakértő is megszólal, akik szerint Oroszország tavalyi katonai kudarcai a gyengeség téves benyomását keltették.

„Hónapjaik voltak arra, hogy kidolgozzanak egy védelmi tervet, beásták magukat és kihasználták a terepet, hat hónapig ültek ott, miközben kisebb csapdákat és aknákat helyeztek el”

Hirdetés

– vázolta Dara Massicot, a Rand Corporation orosz hadsereg szakértője.

„Az oroszok jól előkészített állásokban harcolnak, és elegendő tüzérségi lőszert halmoztak fel, ráadásul több drónjuk is van, és ebből a szempontból jelenleg nem állnak rosszabbul, mint az ukrán erők”

– mondta Jan Matvejev katonai elemző.

Hirdetés

Oroszország annyi erődítményt épített, hogy nincs elég katonája ahhoz, hogy az összes védelmi vonalát feltöltse élő erővel- magyarázzák a megkérdezett szakértők. Zaporozsje térségében, amely az ukrán ellentámadás kulcsfontosságú tengelye, számos árkot és akadályt, köztük cementből készült páncéltörő piramisokat, úgynevezett sárkányfogakat építettek.

A The New York Times, amely a donbásszi front mentén, Bachmut és Kremennaja között különböző pozíciókból tudósított, hasonló következtetésekre jutott a beszámolójában. Az ukrán katonák szerint az orosz lövészárkok kialakításukban jobbnak bizonyultak. Az amerikai misszió jelentése szerint a bunkerek „vietnami stílusú póklyukakhoz” hasonlítanak, és „olyan mélyek, hogy a drónok nem észlelik őket”.

Egy amerikai illetékes a lapnak elmondta, hogy az ilyen védelmi állások félelmetes kihívást jelentenek az ukrán erők számára. Túl korai lenne megítélni, hogy Ukrajna képes-e legyőzni őket – mondta. Az oroszok azonban – mondta – nagy elszántságot mutattak a harcban a hónapok óta tartó kudarcok és veszteségek ellenére is.

Hirdetés

A TF1 francia televízió meglepő módon a front mögötti orosz védelmi vonalakat mutatta. A riportban orosz haditechnikai eszközök mozgását, „sárkányfogakat”, embermagasságú árkokat és egy FPV drón kilövését mutatták be. Ahogy azt egy ukrán hírportál megjegyzi, a riport szerzője tartózkodott attól, hogy Oroszországot hibáztassa, ami felháborodást váltott ki Ukrajnában.

A Washington Post szerint a részben a levegőből ledobott aknák is problémát jelentenek Ukrajna számára. „Ukrajna aknamentesítő felszerelésének nagy része már megsemmisült, így az aknamezők áttörése igazi kihívás”.

A nyugati média ritkán idézi az orosz média vagy katonai bloggerek beszámolóit anélkül, hogy „propaganda figyelmeztetést” ne helyezne el a beszámoló mellett. Az orosz kamikaze drónok hatékonyságát illetően a Washington Post itt is kivételt tesz.

Hirdetés

„A háborút támogató orosz bloggerek és riporterek az elmúlt két hétben szinte naponta tettek közzé videoklipeket a nyugati anyagokat megsemmisítő lángdrónokról”. „Könnyű, gyors, csendes és precíz – a Lancet több tucat célpontot talált el a katonai különleges műveleti zónában” – idézik a Russia 1 orosz műsorszolgáltató riportját.

A háború technikai oldaláról a NYT megjegyzi:

„Oroszország légvédelme továbbra is erős, ahogyan a rádiózavarás és a drónok kilövésének képessége is. Ahogy az ukrán erők előrenyomulnak, a csapatok egyre inkább ki lesznek téve az orosz légitámadásoknak”.

Összességében Oroszország javított csapatai fegyelmén, a koordináción és a légi támogatáson. Ennek fényében a háború menetében változás várható.

Petr Pavel cseh elnök azt gyanítja, hogy Ukrajna idén csak egy offenzívára lesz képes. Pavel az Egyesült Államokban kiképzett hadseregtábornokként több évig vezette a NATO Katonai Bizottságát. A konfliktus befejezéséről szóló tárgyalásokra tehát még az év folyamán sor kerülhet, vagy a konfliktus befagyasztható jövőre, feltéve, hogy Ukrajnának sikerül új erőket gyűjtenie egy újabb ellentámadáshoz – nyilatkozta Pavel a CNN amerikai csatornának adott interjúban.

Az EU arra számít, hogy a háború tovább tart. „Olyan háborúra készülünk, amely hónapokig, talán még tovább is tart” – mondta Thierry Breton uniós biztos a Le Parisien című francia lapnak. Ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják az Ukrajnának szánt fegyver- és lőszerszállításokat az ellentámadás támogatására – függetlenül attól, hogy az milyen sikerrel jár.

NIF

Hirdetés