Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az ENSZ-főtitkár levelet küldött Vlagyimir Putyinnak

Hirdetés

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár július 11-én levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben javaslatot tesz a gabonaegyezmény orosz részének végrehajtására – közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő szerdán újságírókkal.

“A cél az Orosz Mezőgazdasági Bankon keresztül történő pénzügyi tranzakciókat érintő akadályok elhárítása, ami az Oroszországi Föderáció által kifejezett fő aggodalom, és ezzel egyidejűleg az ukrán gabona folyamatos áramlásának lehetővé tétele a Fekete-tengeren keresztül” – mondta.

2022 július 22-én Isztambulban aláírták a nemzetközi piacra történő élelmiszer- és műtrágyaellátásról szóló dokumentumcsomagot. A megállapodásokat eredetileg 120 napra kötötték, tavaly novemberben ugyanennyi időre meghosszabbították. Oroszország 2023. március 18-án bejelentette, hogy 60 nappal meghosszabbítja a megállapodást, és arra figyelmeztetett, hogy ez elegendő idő lesz az ENSZ-szel aláírt memorandum végrehajtásának értékelésére. Május 18-án újabb két hónappal, július 17-ig meghosszabbították a gabonamegállapodást.

Hirdetés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a gabonaegyezmény meghosszabbításáról szó sem lehet, ha nem hajtják végre az isztambuli megállapodások orosz csomagját, hozzátéve, hogy az egyezség végrehajtása továbbra is csak az ukrán gabona szállítását illetően zajlik.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés