Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Stoltenberg: a NATO szorosan figyeli Prigozsin mozgását

Hirdetés

A NATO szorosan figyelemmel kíséri a Wagner-csoport erőinek és személyesen Jevgenyij Prigozsin mozgását, és megfigyeli a hadsereg Belaruszba telepítésének állítólagos előkészületeit – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

“Szorosan figyeljük Prigozsin erőinek és személyének mozgását. Nem fogok részletekbe bocsátkozni, de láttunk bizonyos előkészületeket Prigozsin hadseregének nagy csoportjainak Belaruszba történő telepítésére. Prigozsin úr mozgását is megfigyeljük, de itt sem fogok részleteket mondani” – mondta egy brüsszeli sajtótájékoztatón, egy újságírói megkeresésre válaszolva, hogy kommentálja a Prigozsin állítólagos szentpétervári jelenlétéről szóló információkat.

Korábban csütörtökön Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azt mondta, hogy Jevgenyij Prigozsin jelenleg nem Belaruszban, hanem Szentpéterváron tartózkodik. Lukasenko azt is elmondta, hogy Belaruszban nem létesítenek táborokat a Wagner PMC képviselőinek, szerinte az ország területén több korábbi katonai tábort is felajánlottak nekik, de maguknak a harcosoknak “más elképzelésük van az elhelyezésükről”.

Hirdetés

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője Lukasenko kijelentéseit kommentálva megjegyezte, hogy a Kreml nem követi Prigozsin mozgását, de a június 24-i események után elhangzottak továbbra is aktuálisak.

Június 24-én éjjel Rosztov-na-Donuban a Déli Katonai Körzet főhadiszállását a Wagner-csoport foglalta el. A lázadás Jevgenyij Prigozsin azon kijelentéseit követte, miszerint az orosz fegyveres erők állítólag rakéta- és bombatámadásokat hajtottak végre a Wagner-táborok ellen, bár ezt mind az orosz védelmi minisztérium, mind az FSZB tagadta. Prigozsin ellen fegyveres felkelés szervezése miatt büntetőeljárás indult. Vlagyimir Putyin orosz elnök bűnös kalandnak, Oroszország hátba szúrásának és árulásnak nevezte a lázadók akcióját, amelyet túlzó ambíciók és személyes érdekek vezettek.

Később Alekszandr Lukasenko belarusz elnök Putyinnal egyetértésben megbeszélést folytatott Prigozsinnal, amely után Lukasenko sajtószolgálata arról számolt be, hogy a csoport vezetője elfogadta a Wagner oroszországi mozgásának leállítására és a de-eszkaláció további lépéseire vonatkozó javaslatát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy Prigozsin Belaruszba utazik, és a büntetőeljárást megszüntetik. A Kreml szerint az orosz elnök szava garancia erre. Putyin felvetette, hogy a Wagner-harcosok a védelmi minisztériummal vagy más biztonsági szervekkel kötött szerződéssel tovább szolgálhatnak Oroszországban, hangsúlyozva, hogy visszatérhetnek családjukhoz és barátaikhoz is, vagy Belaruszba is távozhatnak. Lukasenko június 27-én megerősítette Prigozsin érkezését.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés