Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az eddigi legmagasabb beosztású orosz katonai vezetővel végezhettek az ukránok

Hirdetés

Meghalt Oleg Cokov altábornagy, az orosz Déli Katonai Körzet parancsnokhelyettese – közölték ukrán tisztviselők. A hírt azóta orosz források is megerősítették, és az is kiderült, hogy Cokov az eddigi legmagasabb beosztású orosz katona lehetett, aki a háborúban életét vesztette, írja az Index.

Cokov halálhírét először a közösségi médiában, nem hivatalos források közölték kedden délelőtt. A jelentések szerint az altábornaggyal egy Storm Shadow rakétával végrehajtott csapás végzett reggel a dél-ukrajnai Bergyanszk városában, egy parancsnoki központban.

A CNN szerint később az ukrán tisztviselők közül elsőként Petr Andrjuscsenko, a Bergyanszktól nem messze található Mariupol városának ukrán polgármesteri tanácsadója is közölte, hogy Cokov tényleg meghalt.

Hirdetés

Azóta pedig (nem hivatalos) orosz források is megerősítették a hírt.

Mások mellett egy 1,4 millió követővel rendelkező, a háborús eseményeket követő orosz Telegram-oldalon is azt írták, hogy Cokov valóban meghalt. Hozzátették azt is, hogy kollégái szerint a katonatiszt személyében egy „jó és kompetens” parancsnokot veszített az orosz hadsereg.

Cokov ellen korábban az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Új-Zéland is szankciókat vezetett be amiatt, hogy személyesen is szerepe lehetett az ukrán városok, civil célpontok elleni katonai csapásokban.

Hirdetés

A legmagasabb beosztású veszteség lehet

Az orosz közösségi oldal bejegyzésében és más beszámolókban is a Déli Katonai Körzet parancsnokhelyetteseként emlegették Cokovot. A BBC News orosz hírszolgálata viszont azt írta ezzel kapcsolatban: hivatalos bejelentés nem volt arról, hogy Cokovot erre a tisztségre kinevezték volna az utóbbi időben.

Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy az orosz védelmi minisztérium a háború miatt számos alkalommal nem számolt be az efféle személyi változásokról, vagy ha mégis, akkor jelentős késéssel tették meg ezt. Épp ezért nem zárható ki az, hogy Cokov tényleg a Déli Katonai Körzet parancsnokhelyettese lehetett.

Hirdetés

A BBC News azt is megjegyezte: mindez megmagyarázna egy másik olyan tényezőt, amely nem egyértelmű Cokov halálát illetően. Mint írták, Cokov az orosz 144. hadosztály parancsnokaként érkezett Ukrajnába, amely viszont – a legutóbbi információk szerint – jóval északabbra, Liman és Kreminna térségében harcol (ehhez a hadosztályhoz tartoztak azok a katonák is, akik közül több mint 100-zal végzett egy olyan ukrán csapás, amelynek híre a sajtóban is elterjedt).

A fentiek fényében a BBC News először kételkedett azzal kapcsolatban, hogy Cokovval valóban végezhettek volna a jóval délebbre lévő Bergyanszkban, mert a 144. hadosztály parancsnokaként nem sok keresnivalója lenne ott. Ha azonban kinevezték a Déli Katonai Körzet vezetőhelyettesévé, akkor az megmagyarázná ottlétének az okát – írták.

Hozzátették azt is, hogy bergyanszki források szerint több rakéta is becsapódott a városban kedd reggel. Ezek egyike a Dune Hotel nevű szállodában csapódott be, amit a bergyanszki katonai kormányzat vezetése is megerősített.

A BBC News azt feltételezi, hogy ha Cokov tényleg meghalt, akkor az az épület lehetett a parancsnoki központja, és ott végezhettek vele. Mint írták, korábban is érkeztek olyan beszámolók, amelyek szerint a térség legfontosabb katonai vezetői abban a szállodában élhettek.

Forrás: Kuruc.info

Hirdetés