Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Készülnek: a NATO a hidegháború óta először fogadott el tervet orosz támadás esetére

Hirdetés

A NATO a hidegháború vége óta először állapodott meg egy állítólagos orosz támadásra adott válaszlépésekről, meggyőzve a terveket eddig akadályozó törököket – jelentette a Reuters három diplomatára hivatkozva.

“A NATO-szövetségesek hétfőn megállapodásra jutottak a regionális tervekről, amelyek felvázolják, hogy a szövetség hogyan reagálna egy orosz támadásra… a tervek felelevenítése fontos változást mutat, mivel a NATO a hidegháború vége óta először készített ilyen terveket” – áll az ügynökség közleményében.

Korábban arról számoltak be, hogy a NATO július 11-12-én Vilniusban tartandó csúcstalálkozóján új terveket tervez jóváhagyni, amelyek célja az orosz határok közelében lévő katonai jelenlét növelése, a tagállamok hadseregei és a szövetség kollektív parancsnoksága közötti koordináció javítása, valamint a NATO-egységek készenlétének fokozása egy esetleges Oroszországgal való konfrontáció esetén.

Hirdetés

A Reuters rámutatott, hogy a vilniusi csúcstalálkozón a szövetség vezetői “több ezer oldalnyi titkos katonai tervet” hagynak majd jóvá, amely a hidegháború óta először írja le, hogy a szövetség hogyan tervez reagálni “egy Oroszországból érkező támadás” esetén.

Mint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Oroszország határai közelében történő haderőfejlesztésre vonatkozó tervekkel kapcsolatban megjegyezte, a hidegháború óta először a szövetség “teljes mértékben integrálni fogja a kollektív védelemre vonatkozó tervezést az erőinek, képességeinek és parancsnokságának tervezésével, valamint bővíteni fogja a gyakorlatozási programját”. Ennek eredményeként a NATO a főtitkár szerint több mint 300 ezer katonát tart majd magas fokú készenlétben, jelentős tengeri és légi támogatással.

Oroszország az elmúlt években példátlan NATO-tevékenységet láthatott a nyugati határai közelében. A NATO kibővíti a kezdeményezéseket, és ezt “az orosz agresszió elrettentésének” nevezi. Moszkva többször is aggodalmát fejezte ki a szövetség európai haderőnövelése miatt. A Kreml szerint Oroszország nem fenyeget senkit, de nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető akciókat. Emellett az Oroszországi Föderáció megjegyezte, hogy a Nyugat a NATO-ba rángatja Kijevet. A Kreml közölte, hogy meghallgatta Volodimir Zelenszkij kérését Ukrajna NATO-csatlakozásáról, valamint az arra adott különböző reakciókat. Elmondta, hogy Moszkva szorosan figyeli a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy Kijev szövetség felé való orientálódása volt az egyik oka annak, hogy Oroszország különleges műveletet indított Ukrajnában.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés