Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Már az ukrán sajtó is a Nyugatot hibáztatja a sikertelen ellentámadás miatt

Hirdetés

Kijev nem kapott elég katonai segítséget a Nyugattól ahhoz, hogy sikeres legyen az Oroszország elleni ellentámadása – állítja egy ukrán hírügynökség által vezetett közös vizsgálat. Egyes EU-tagállamok túl lassan és önző módon cselekedtek, hogy elegendő utánpótlást állítsanak elő és szállítsanak – állapította meg a Brüsszel által finanszírozott ukrán vizsgálat.

A lesújtó jelentést a héten tette közzé több médiaszervezet, köztük a nyugati finanszírozású és irányítású Kyiv Independent című online lap. A kiadványok részletesen ismertették azokat a problémákat, amelyekkel az ukrán csapatoknak az Oroszország elleni harcban kell szembenézniük. A lőszerhiány kulcsfontosságú tényező volt Oroszország tüzérségi fölénye mögött – írták.

Kijev a tavalyi ellenségeskedések kitörése előtt megpróbálta fellendíteni a szovjet szabványú lövedékek hazai gyártását, de az erőfeszítéseket állítólagos korrupció és a rossz gyártási szabványok miatt kisiklott.

Hirdetés

Az Egyesült Államok és szövetségesei által biztosított külföldi szállítmányok számos problémával jártak együtt. A nyugati nemzetek kifogytak a régi szovjet készletekből, és kimerítették a NATO-szabványos lőszerek tartalékát, miközben Ukrajnának nyújtottak segítséget. A NATO novemberi leltárfelülvizsgálata hiányt állapított meg az Ukrajna által leginkább használt két kaliberből.

“Néhány tagállamnak fogalma sem volt arról, hogy mennyi készletük van, és kézzel kellett megszámolniuk” – mondta a leltárban részt vevő egyik tisztviselő a lapnak.

A vizsgálat szerint az EU lassan növelte a katonai gyártást, és még mindig nem tudja teljesíteni Kijev igényeit.

Hirdetés

“Ukrajna legalább ötször annyi lőszert használ fel, mint amennyit az EU-tagok képesek előállítani” – állapította meg a Kyiv Independent.

A jelentés külön felhívta a figyelmet arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök az országa érdekeit Ukrajna érdekei elé helyezi.

“Franciaország politikája hasonló az amerikaiakéhoz. Először a saját ellátásunkról gondoskodunk, aztán segítünk másoknak” – magyarázta egy névtelenséget kérő francia tisztviselő.

Hirdetés

Összességében “a nemzeti protekcionizmus, az EU-tagállamok téves megítélése és határozatlansága akadályozta a blokkot abban, hogy gyors és közös megközelítést találjon az [ukrajnai] lőszerhiány kezelésére” – áll a jelentésben.

Az ukrán katonák azt mondták az ellenőröknek, hogy az európai ellátással összeegyeztethetőségi problémáik voltak. Az egyik aknavetős egységnek kézzel kellett levágnia a finn 120 mm-es lövedékek szárnyait, hogy azok beférjenek az olasz Mod 63-as aknavetőkbe, amelyek technikailag ugyanolyan kaliberűek.

Mások arra panaszkodtak, hogy sok nyugati fegyverből hiányoznak a fejlett célzó rendszerek, amelyek elméletileg segíthetnének a lőszerek spórolásában.

Hirdetés

Ukrán tisztviselők korábban a nyugati segítség elégtelenségét okolták azért, hogy nem tudtak ellentámadást indítani Oroszország ellen.

A Kyiv Independent és több lap által készített jelentés azt állította, hogy Ukrajnának nem voltak meg az eszközei ahhoz, hogy megfeleljen “a világ magas elvárásainak” a hadművelettel kapcsolatban.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés