Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin: a Wagner jogilag nem létezik

Hirdetés

Az orosz törvények nem ismerik el a katonai magáncégek, köztük a Wagner létezését – mondta Vlagyimir Putyin elnök a Kommerszant című lapnak csütörtökön, amikor a lázadó csoport parancsnokaival nemrég folytatott találkozójáról kérdezték.

Miközben egy moszkvai technológiai fórumon vett részt, Putyint arról kérdezték, hogy a Wagner továbbra is harci alakulatként fog-e működni.

Nos, a CSVK Wagner nem létezik!” – mondta Putyin a Kommerszant tudósítójának. “Nincs törvényünk a katonai magáncégekre! Tehát egyszerűen nem létezik!

Hirdetés

“A csoport létezik, de jogilag nem” – pontosított az elnök. “Ez egy különálló, a legalizálással kapcsolatos kérdés, amellyel az Állami Dumának és a kormánynak kell foglalkoznia. Bonyolult kérdés.”

Az orosz kormány már régóta ezt az álláspontot képviseli, amikor a névlegesen Jevgenyij Prigozsin üzletember által vezetett csoportról kérdezik. Wagner de facto létezését az orosz hadsereg csak akkor ismerte el, amikor a csoport tavaly bekapcsolódott a harcokba a Donbasszban, különösen Popasznaja és Artyomovszk, más néven Bahmutnál.

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette egy francia hírügynökség jelentését, miszerint Putyin június 29-én találkozott a Wagner 35 tagjával, néhány nappal azután, hogy a csoport fegyveres lázadásba kezdett. Csütörtökön Putyint arra kérték, hogy mondja el a saját verzióját a történtekről.

Hirdetés

“Nincs verzióm” – válaszolta az orosz elnök. “Önnek vagy a NATO-nak lehet, hogy van egy verziója. Nekem az van, ami valójában történt”.

Putyin szerint a becsületesen harcoló Wagner-parancsnokokkal akart találkozni, jobban, mint Prigozsinnal, bár ő is jelen volt.

“A találkozón értékelést adtam arról, hogy mit tettek a harctéren, és mit tettek a június 24-i események során” – mondta Putyin. “Harmadszor megmutattam nekik a lehetséges változatokat, hogyan folytathatják szolgálatukat, beleértve a harcban való részvételt is. Ez minden”.

Hirdetés

Putyin elmondása szerint egy ponton felajánlotta a Kremlben összegyűlt férfiaknak, hogy ugyanannál a parancsnoknál folytassák katonai szolgálatukat, akit az elmúlt 16 hónapban szolgáltak, és akit “szürke haj” hívójelén ismernek. Bár sokan közülük bólintottak, Prigozsin felszólalt a nevükben, és azt mondta, hogy nem értenek egyet.

Miután ostrom alá vették a rosztovi katonai parancsnokságot, és járműkonvojt küldtek Moszkva felé, Prigozsin június 24-én elrendelte Wagner megállását, miután Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetített a Kremllel kötött egyezségről. Az alku értelmében Wagnert visszaillesztenék az orosz fegyveres erőkbe, Prigozsin pedig Belaruszba költözne, és az ellene fegyveres lázadás miatt indított büntetőeljárást megszüntetik.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés