Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A baloldali újságíró elismerte: a lejárató cikkeikben nem az igazat írták Böjte Csabáról

Hirdetés

Elismerte az Origónak küldött válaszában Szabó Tünde, a Böjte Csaba elleni rágalmazó cikkek egyik szerzője, hogy nem tudták föltárni a teljes igazságot az állítólagos visszaélésekkel kapcsolatban, mégis megjelentették lejárató anyagaikat. Kiderült: a dollármédiában kifejezetten tematizálni akarhatták az állítólagos visszaéléseket.

Sehol sem állítottam, hogy cikkeink a teljes igazságot tartalmazzák

– írta az Origo megkeresésére küldött terelő válaszában Szabó Tünde, aki az Átlátszó Erdély portál újságírójaként egyike volt azoknak, akik tavasszal lejárató akciót indítottak Böjte Csaba és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány ellen. Mint ismert, a karaktergyilkossági kísérlet nemrég azért futott zátonyra, mert a baloldali újságírók „koronatanúja”, Mónika maga ismerte el egy bejegyzésben, hogy „mérgező emberek” Böjte Csaba fejét akarták általa. A folyamatos szembesítések és bizonyítékok sarokba szorították Szabó Tündét, a ferences szerzetes elleni lejárató anyagok egyik szerzőjét. Az Átlátszó Erdély újságírója egyik válaszában maga is bevallotta, hogy nem tudták teljes bizonyító erővel alátámasztani állításaikat, és úgy fogalmazott: „mi Máthé Mónika állításait, igyekeztünk ellenőrizni, amit nekünk az interjúban tett”. Szabó Tünde arra is hivatkozott, hogy Mónika „története, és annak részletei egybecsengenek a szexuális abúzusról szóló kutatások általános eredményeivel is”.

Hirdetés

Jeleztem, hogy bizonyos aspektusokból nem deríthető ki a teljes igazság

– írta magyarázkodva a lejárató cikkek szerzője. Szabó Tünde – amellett, hogy propagandistának nevezte az igazságot kideríteni igyekvő munkatársait, és jogi következményekkel fenyegetőzött – elismerte, hogy a szovátai otthonban történtek részleteiről az egyes szereplők eltérő módon számoltak be.

Hogy mindezen ellentmondások, és bizonytalanságok ellenére mégis miért jelentették meg a Böjte Csabát befeketítő anyagokat a dollármédiában, leginkább talán az magyarázza, amit a támadásokat a szélsőbalos Mérce hasábjain megjelentetető másik újságíró, Kulcsár Árpád írt korábban. Ismeretes: Kulcsárt korábban jogerősen elítélték becsületsértés és rágalmazás miatt, amikor hamisan vádolta meg szexuális zaklatással Váta Lóránd kolozsvári színészt. Az eset után Kulcsár kénytelen volt lemondani a Transindex főszerkesztői posztjáról, amit bejelentve azt írta: „szexuális zaklatási ügyekben az ártatlanság vélelme kicsit másként működik”. Sőt, Kulcsár kifejezetten azt hangsúlyozta, hogy az állítólagos visszaéléseket „tematizálni” kell. Ez történhetett a jelenlegi esetben is, amikor a Böjte Csaba ellen egyértelműen elfogult dollármédia újságírói olyan cikkeket jelentettek meg, amelyek megalapozottságáról maguk sem lehettek teljesen meggyőződve.

Hirdetés

Forrás: Origo – PS

Hirdetés