Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Novák Katalin találkozik Zelenszkijjel, de előtte meglátogatja a kárpátaljai magyarokat

Hirdetés

A magas politikai vezetők közötti párbeszéd talán elő tudja segíteni a kárpátaljai magyarság helyzetének a kezelését, bár Ukrajna jelenlegi, államépítő folyamatainak közepette nem látszik úgy, hogy radikális változás történne ebben a kérdésben – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, az Eurázsia Központ szakértője azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin államfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban találkozik egymással.

A cikkből kiderül, hogy a magyar köztársasági elnök a Krími Platform kijevi találkozójára kapott meghívást, az ukrán fővárosba vezető útja előtt ugyanakkor még felkeresi a kárpátaljai magyarságot is.

Zelenszkij és Novák találkozása egy olyan fontos elem a két ország kapcsolatában, amely azt jelzi, hogy az országok vitás kérdéseit rendezni kell

Hirdetés

– nyilatkozta Seremet Sándor. Szerinte a magyar–ukrán viszony rendezésének gyakorlati megvalósítása egy másik kérdés, hiszen továbbra is fennállnak a kárpátaljai magyar közösség nyelvi és oktatási jogaival kapcsolatos problémák, amiket elodáztak, és a Velencei Bizottság részéről is vannak elmarasztaló értékelések.

A radikális változáshoz komoly társadalmi előkészítésre van szükség, tehát ezt el kellene, hogy fogadja a többségi társadalomnak az öntudatosabb része

– fejtette ki.

Hirdetés

Forrás: Magyar Nemzet – PS

Hirdetés