Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A legtöbb olasz cég jelezte, hogy visszatérne Oroszországba

Hirdetés

Számos olasz vállalat, amely a nyugati szankciók miatt kénytelen volt elhagyni az orosz piacot, szeretne visszatérni – közölte csütörtökön az Oroszországi Olasz Vállalkozók Szövetségének (GIM Unimpresa) elnöke.

Vittorio Torrembini az Izvesztyija hírügynökségnek elmondta, hogy Olaszország Oroszországba irányuló exportja mintegy 35 százalékkal csökkent 2022 februárja óta, amikor az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik az ukrajnai konfliktus miatt több körös szankciókat vetettek ki Moszkvára.

“Többször elmondtam, hogy az orosz piac nagyon fontos az olasz vállalatok számára, és nem csak nekik” – mondta Torrembini. Hozzátette, hogy az oroszországi befektetéseket “nem lehet a szélnek ereszteni”.

Hirdetés

Torrembini megjegyezte, hogy tíz, főként az olaj- és gázszektorban tevékenykedő vállalat jelentette be, hogy felfüggeszti tevékenységét Oroszországban, miután az megkezdte hadműveletét Ukrajnában.

“Ezenkívül az Enel állami vállalatot, amely villamosenergia-termeléssel foglalkozik, nagyon alacsony áron adták el, valamint a Leonardo vállalatot, amely a védelmi szektorban dolgozik” – mondta, és ezeket a lépéseket “visszavonhatatlannak” minősítette.

Az üzleti tisztviselő hozzátette, hogy szinte az összes olasz vállalat, amely elhagyta az orosz piacot, kifejezte a visszatérési szándékát.

Hirdetés

“Különösen a Maire Tecnimont és a Saipem, amelyek korábban az energiaszektorban dolgoztak és több milliárd eurós szerződésekkel rendelkeztek. Nem hiszem, hogy ezeknek a cégeknek a részvényesei nem akarnak visszatérni” – állította Torrembini.

A GIM Unimpresa vezetője tavaly októberben megjegyezte, hogy olyan olasz óriáscégek, mint a Pirelli, a Barilla és a Ferrero úgy döntöttek, hogy folytatják tevékenységüket Oroszországban. Az év elején Torrembini azt mondta, hogy 110 olaszországi vállalat még mindig működtet termelési kapacitásokat a szankciók sújtotta országban, míg a GIM Unimpresa 150 tagja is fenntartotta jelenlétét Oroszországban.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés