Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Döntött Brüsszel, ez lesz a sorsa az ukrán gabonatilalomnak – sokaknak nem fog tetszeni

Hirdetés

Az Európai Unió 5 országban, köztük Magyarországon is megszünteti az ukrán termények behozatalára vonatkozó tilalmat, mivel a piaci torzulások a szabályozók véleménye szerint már megszűntek – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az importtilalom kapcsán a következő döntést hozta a testület a Magyar Nemzet összefoglalója alapján:

  • A meglévő intézkedések pénteken hatályukat vesztik.
  • Ukrajna 30 napon belül bármilyen jogi intézkedést (beleértve például az exportengedélyezési rendszert) bevezet a gabonafelhajtások elkerülése érdekében.
  • Addig is Ukrajna 2023.09.16-tól hatékony intézkedéseket vezet be 4 árucsoport kivitelének ellenőrzésére annak érdekében, hogy a szomszédos tagállamok piacának torzulását megelőzze.
  • Ukrajna legkésőbb 2023. szeptember 18-án, hétfőn zárásig cselekvési tervet nyújt be a platformnak.
  • Az Európai Bizottság és Ukrajna a platformon keresztül figyelemmel fogja kísérni a helyzetet, hogy reagálni tudjon minden előre nem látható helyzetre.
  • Az Európai Bizottság tartózkodni fog a korlátozások bevezetésétől mindaddig, amíg Ukrajna hatékony intézkedéseket hoz, és azok teljes mértékben működnek.

Lesz még ellenállás

Hirdetés

Kérdés persze, hogy ennek mi lesz a következménye. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök például a héten bejelentette, hogy Lengyelország továbbra is védeni fogja gazdáit, és hasonló álláspontot fogalmazott meg a magyar termelők vonatkozásában Szijjártó Péter külügyminiszter is.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés