Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij újra indulna Ukrajna elnöki tisztségéért

Hirdetés

„Nem hagyom el az államomat” – mondta Zelenszkij a Meduza hírösszefoglalója szerint a portugál köztelevíziónak adott interjújában, majd azt is hozzátette, hogy újra indulna az elnökválasztáson, ha a választásokat a háború alatt tartanák meg. 

2024-ben, ha a háború folytatódik, ha választásokat tartanak, soha az életben nem fogom elhagyni az államomat. (…) Mert én vagyok az alkotmány garanciája, és minden esetben meg fogom védeni”

 – mondta az ukrán elnök a portugál közszolgálati televíziónak, az RTP-nek adott interjújában.

Hirdetés

Zelenszkij a 2019-es választások előtt megígérte, hogy csak egy elnöki ciklusra pályázik, és nem indul másodszor is. Ukrajnában a következő parlamenti választásokat 2023 őszén, az elnökválasztást pedig 2024 márciusában tartották volna. Az ukrán alkotmány azonban megtiltja a választások megtartását, ha az országban hadiállapotot vezetnek be.

Az RTP-nek adott interjújában Zelenszkij tisztázta a háború alatti választások feltételeit. Véleménye szerint mindenekelőtt a biztonságot kell biztosítani a választási időszakban, valamint meg kell teremteni a menekülni kényszerülők számára a szavazás feltételeit.

Ha választások lesznek, akkor a mi területünkön kell, hogy legyenek, azt akarom, hogy minden a törvényeknek megfelelően, átláthatóan és demokratikusan történjen, ahogy az a választásokon is történt, amikor elnök lettem” 

Hirdetés

– fogalmazott Zelenszkij.

Nincs jogunk elveszíteni azokat az embereket, akik menekültként külföldre mentek. Rendelkezniük kell az infrastruktúrával, hogy leadhassák szavazatukat a jelöltekre. Biztosítanunk kell, hogy ne legyenek bombázási kockázatok, természetesen lesznek, de biztosítanunk kell, hogy a szavazóhelyiségekben az emberek védve legyenek” 

tette hozzá az ukrán elnök.

Hirdetés

Forrás: Mandiner

Hirdetés