Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Politico: Svédországban az a normális, hogy hétköznap esténként robbannak a bombák

Hirdetés

A brüsszeli lap nagyon elégedetlen a svéd közbiztonsággal, de nem örül, hogy Ulf Kristersson miniszterelnök ezt a migránsokra keni.

Szívhez szóló segélykiáltást tett közzé Svédországból a POLITICO. Stockholm egyik elővárosában, Hässelby Villastadban élő szerzőjük arról ír: múlt héten csak az ő jól szituált negyedükben már az év harmadik bombája robbant fel. „Az utca felőli ablakok olyan erősen rázkódtak, hogy azt hittem, kitörnek” – panaszolja a szerző.

Nem vagyok bombahang-szakértő, de a város ezen részében idén már volt két bombatámadás, szóval valószínű, hogy ez volt a harmadik”.

Hirdetés

Felidézi: az első, januári robbantás egy labdányi lyukat vágott ütött egy lakóházon, amely mellett gyakran elbiciklizik. A második, márciusi robbantás egy egész sornyi könnyűszerkezetes házat robbantott le alapjáról a fia középiskolája mögött. Ez, a harmadik pedig még közelebb volt.

„Ami rivális drogbandák közötti belharcnak indult, az bosszútámadások spiráljává alakult, mert a bandatagok – akiknek gyakran nem sikerül megölniük egymást – elkezdték bombázni egymás családjának otthonait” – írja a POLITICO. S mivel ezek a bandák Stockholm és Délkelet-Svédország területén szétszórva élnek, „a támadások látszólag vélelenszerűnek tűnnek”. Pár órával a Hässelbyben zajló múlt heti támadás után Linköpingben is letépte egy bomba egy lakás utcafrontjának falát, aztán egy huszonötéves lány halt meg egy rosszul elhelyezett bomba robbanása miatt Uppsalában. Eközben e hét hétfőjén Hässelbyben ismét bomba robbant, emiatt egy újabb könnyűszerkezetes háznál ütött ki tűz – ez volt a negyedik bombatámadás.

„Az erőszak felbuzgása olyan intenzív, széleskörű és kaotikus volt – gyakran tapasztalatlan tinédzser srácokat bérelnek fel, hogy hajtsák végre a támadásokat –, hogy egyre inkább úgy érezni: senki nincs ettől biztonságban” – panaszolja a szerző. Statisztikákat is sorol: 2023-ban eddig 134 bombatámadás történt Svédországban, 2022-ben egész évben csak 90, és a lövöldözések aránya is meghaladja az uniós átlagot.

Hirdetés

A lap leírja: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is elismeri, hogy „Svédország sosem élt még meg ilyet, és Európában egyetlen másik ország sem él meg ilyet”.

A lap ugyanakkor rosszallóan megjegyzi: „Szélsőjobboldali támogatóival, a Svéd Demokratákkal együt Kristersson megpróbálja az egyre gyakoribb erőszakos bűncselekményeket a magas bevándorlási arányhoz kötni, illetve ahhoz, amit rosszul menedzselt integrációnak nevez.” A POLITICO szerzője szerint a svédek ezzel nem értenek egyet, ezért is támogatják egyre inkább az ellenzékbe szorult Szociáldemokratákat.

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés