Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

The Telegraph: az Egyesült Királyság kifogyott az Ukrajnának küldhető fegyverekből

Hirdetés

Az Egyesült Királyság kifogyott az Ukrajnának küldhető fegyverekből, és más országokat kellene bátorítania a hiány pótlására – mondta egy magas rangú katonai forrás a The Telegraph című brit napilapnak hétfőn. A jelentések szerint azonban az EU és az USA készletei ugyanúgy kimerültek a Kijev támogatására tett erőfeszítések miatt.

“Körülbelül annyit adtunk ki, amennyit megengedhettünk magunknak” – mondta a forrás.

“Továbbra is fogunk beszerezni felszereléseket Ukrajna számára, de amire most szükségük van, az olyan dolgok, mint a légvédelmi eszközök és a tüzérségi lőszerek, és ezekből kifogytunk”.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság tavaly február óta 4,6 milliárd fontot (5,56 milliárd dollár) költött katonai támogatásra Ukrajnának. A The Telegraph vasárnapi számában megjelent véleménycikkében Ben Wallace volt védelmi miniszter elmondta, hogy a múlt hónapban történt távozása előtt további 2,3 milliárd font (2,77 milliárd dollár) elköltésére kérte Rishi Sunak miniszterelnököt.

Az Egyesült Királyság már szállított Ukrajnának többek között rakéta-tüzérségi platformokat, cirkálórakétákat, páncélozott járműveket és harckocsikat.

“Nagyjából mindent odaadtunk, amit csak megengedhettünk magunknak” – mondta a katonai forrás, rámutatva, hogy az Egyesült Királyságnak meg kell tartania az összes Challenger 2 harckocsiját, hogy Challenger 3 specifikációra fejlessze azokat.

Hirdetés

“Minden egyes tank, amelyet elajándékozunk, eggyel kevesebbet jelent, mint amennyink van” – mondta. “Több milliárdot adni nem jelenti azt, hogy milliárdokat adunk a brit felszerelésből” – folytatta a forrás, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság szerepet játszhat abban is, hogy “más nemzeteket is arra ösztönözzön, hogy több pénzt és fegyvert adjanak”.

Kevés más ország van azonban abban a helyzetben, hogy fokozza erőfeszítéseit. Míg az Egyesült Államok csak katonai segélyekre több mint 46 milliárd dollárt költött, Washingtonban mintegy 1,6 milliárd dollár maradt Kijev számára, és Joe Biden elnök kormányának erőfeszítéseit, hogy a kongresszustól többet szerezzen, továbbra is a republikánus ellenállás akadályozza. A Pentagon arra is figyelmeztetett, hogy nincs pénze arra, hogy saját készleteiből pótolja az Ukrajnának küldött fegyvereket.

Európában Magyarország továbbra is blokkolja az Ukrajnának szánt 500 millió eurós uniós fegyver- és lőszeradományt, és egy európai tisztviselő hétfőn azt mondta a Politico című lapnak, hogy egyetlen uniós állam sem tud több fegyvert adni a saját készleteiből anélkül, hogy ne veszélyeztetné a saját biztonságát.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször kért több fejlett fegyvert – köztük F-16-os vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat – nyugati pártfogóitól, és augusztusban kijelentette, hogy “semmi sem lesz elég” Ukrajna számára, amíg erői nem aratnak katonai győzelmet Oroszország felett.

A múlt héten egy fegyvergyártókkal tartott kijevi fórumon Zelenszkij azt javasolta, hogy a nyugati országok “elkobzott orosz vagyonból” finanszírozzák a hadseregét. Miközben az EU, az Egyesült Államok és szövetségeseik az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos szankciók részeként több százmilliárd dollár értékű orosz központi banki állományt fagyasztottak be, nem találtak jogi mechanizmust e pénz lefoglalására, és az továbbra is nyugati bankokban hever.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés