Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az USA cáfolta a német sajtóértesülést, hogy nyomást gyakorolnak Kijevre a tárgyalások megkezdéséhez

Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az Egyesült Államok és Németország visszatartja az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat, hogy Kijevet békemegállapodásra kényszerítse Moszkvával. Az állítólagos tervről a Bild című német bulvárlap számolt be a múlt héten.

James O’Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyminisztere hétfőn a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy Washington nem követi azt a politikát, hogy Ukrajnát tárgyalóasztalhoz kényszerítse.

“Mindig is azt mondtuk, hogy ez Ukrajna döntése” – mondta O’Brien a Reuters szerint.

Hirdetés

A Bild névtelen forrásokra hivatkozva pénteken azt állította, hogy az Egyesült Államok és Németország ritkítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, hogy meggyőzze Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt arról, hogy nem tudja visszafoglalni az elvesztett területeket.

Azzal, hogy Kijevet pontosan annyi fegyverrel látják el, amennyi a jelenlegi frontvonal megtartásához szükséges, de jelentős áttöréshez nem, Washington és Berlin célja, hogy Zelenszkijt tárgyalásokra ösztökéljék anélkül, hogy kifejezetten kérnék tőle – jelentette a Bild.

Függetlenül attól, hogy a jelentés igaz-e vagy sem, az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban egyre kisebb fegyvercsomaggal látta el Ukrajnát. A múlt héten Kijevben tartózkodva Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy újabb 100 millió dollár értékű fegyver- és lőszercsomagot adnak, ami a hónap elején bejelentett 125 millió dolláros részlethez képest jelentős csökkentést jelent, és drámaian kisebb, mint az év elején történt 400 és 500 millió dolláros szállítmányok.

Hirdetés

A csökkenő katonai támogatás közepette Joe Biden amerikai elnök jelenleg a kongresszust sürgeti, hogy hagyjon jóvá több mint 60 milliárd dollárnyi további támogatást Kijev számára. A republikánus párt ellenőrzi a képviselőházat, és a republikánus törvényhozók megosztottak a keményvonalas konzervatívok között, akik egyenesen elutasítják az Ukrajnának szánt további támogatásokat, és a fősodor között, amely minden segélycsomagot az amerikai határbiztonság finanszírozásának növeléséhez kötne.

Az AP-NORC múlt héten közzétett felmérése szerint az amerikaiak mintegy 45%-a úgy véli, hogy országa túl sok pénzt küld Ukrajnának.

Miközben amerikai tisztviselők következetesen azt állítják, hogy Ukrajna egyedül dönti el, mikor köti meg a békét, Ukrajna kormánya és civil társadalma “teljes mértékben függ” az amerikai segélyektől, hogy működni tudjon – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a CNBC-nek a hónap elején. Az ukránoknak “fel kell nőniük, mert nem fogják egész életünkben támogatni az országunkat” – figyelmeztetett pénteken Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy Ukrajna nyári ellentámadása során nem sikerült visszaszerezni az elvesztett területeket, és az orosz adatok szerint több mint 103 000 ember vesztesége volt, Zelenszkij a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy országa addig folytatja a harcot, amíg vissza nem foglalja az 1991-es határain belüli összes területet, még akkor is, ha e területek nagy része ma Oroszországhoz tartozik.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés