Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Dublin lángol – Migránsszállót gyújtottak fel válaszul a csütörtöki késelésekre

Hirdetés

Megelégelték az írek az erőszakos migránsok támadásait. Válaszul a csütörtöki késeléses támadásra, melyben három gyermek is megsérült Dublinban tüntetések kezdődtek az illegális bevándorlás ellen. Az ír kormány láthatóan nem tudja kezelni a helyzetet, a fővárosba katonai járműveket vezényeltek, a tüntetők pedig több olyan szállót is felgyújtottak, amiben illegális bevándorlók élnek.

Portálunk is beszámolt arról, hogy Dublin sétálóutcája mellett, a Parnell térnél egy illegális bevándorló leszúrt öt embert, köztük három gyermeket, akik közül a legfiatalabb ötéves. A hatóságok természetesen ismét elővették az “elszigetelt eset” narratívát, ezzel azonban az írek nem értettek egyet.

Az esetet követően tüntetések kezdődtek a bevándorlók ellen, bár a helyszíni felvételeket elnézve talán helyesebb volna felkelésnek nevezni az eseményeket:

Hirdetés

A tüntetők gyújtogatni kezdtek és több olyan szállodát, valamint migránsszállót is felgyújtottak, ahol illegális bevándorlók élnek. Különösen szürreális az alábbi videó, melyen a Hollyday Inn látható, melynek a földszintje lángokban áll, azonban az emeleten lakókat ez láthatólag nem zavarja:

A tüntetőket a BBC természetesen azonnal “szélsőjobboldaliaknak” titulálta, az elkövető bevándorló hátterét pedig nagyvonalúan elhallgatta. Közben az ír kormány a hadsereg bevonásával próbálta meg kezelni a helyzetet. Éjjel páncélos járműveket rendeltek a fővárosba a tüntetés leverésére:

Hirdetés

A közösségi médiában megjelent beszámolók alapján a helyzet leginkább egy polgárháborúra emlékeztet. A tüntetők felgyújtottak egy rendőrautót és a kivezényelt rohamrendőrökkel is összecsaptak. A közösségi közlekedést az egész városban lezárták, a kórházak környékét pedig külön hatósági egységek őrzik.

A helyzeten nem javít az sem, hogy a dublini rendőrfőnök “holdkóros huligánoknak” nevezte a tüntetőket:

Egy teljesen holdkóros huligán csoport, szélsőjobboldali ideológiáktól vezetve erőszakos támadásokba kezdett

Hirdetés

– fogalmazott Drew Harris a Reuters kérdésére. Az ír rendőrség továbbra sem hajlandó semmilyen információt kiadni a támadóról, ami csak tovább tüzeli a tüntetőket, akik már a parlament épületét is megpróbálták megtámadni, ezt szintén a kivezényelt rendőrség akadályozta meg, azonban a képviselőket egyelőre nem sikerült kimenekíteniük az épületből.

Az alig több mint ötmilliós lakosságú Írország migrációs háttere katasztrofális. Az ellátó szféra túlterhelt, amin nem könnyített az sem, hogy tavaly óta több mint százezer ukrán menekültet is befogadtak, igaz, a nekik járó szociális ellátást a kormány jelentősen korlátozta, ellenben a közel-keleti és afrikai bevándorlókkal.

Forrás: Guardian, BBC, Reuters – PS; Fotó: EPA/MOSTAFA DARWISH

Hirdetés

Hirdetés