Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Oroszországba menekült gépével egy aktív szolgálatot teljesítő ukrán pilóta

Hirdetés

Oroszországba érkezett az ukrán fegyveres erők egyik katonai pilótája – jelentette szombaton a TASZSZ orosz hírügynökség egy olyan személyre hivatkozva, aki állítólag megszervezte a pilóta átrepülését a frontvonalak felett. A szóban forgó ukrán pilóta aktív szolgálatot teljesítő katona, aki “főtiszti” rangot viselt a kijevi erőknél – állította a helyzetet követő orosz Telegram-csatorna.

“Az ukrán fegyveres erők pilótája jelenleg Oroszországban tartózkodik, és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kihallgatja” – közölte a hírügynökség által Alekszej Vojevodaként azonosított Ka-52 orosz katonai csapásmérő helikopter pilótája. A jelentések szerint oroszok álltak a művelet végrehajtása mögött.

Vojevoda nem volt hajlandó részleteket elárulni a műveletről, hozzátéve, hogy azokat most nem tudja megosztani. Egyes orosz Telegram-csatornák azt állították, hogy hamarosan nyilvánosságra kerülhet az ukrán pilótával készült interjú. Személyazonossága és rangja továbbra is tisztázatlan. Vojevoda szerint az ukrán pilóta Ukrajnában volt repülésvezető.

Hirdetés

A szóban forgó pilóta állítólag a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete óta segítette az orosz erőket – állítja Danyiil Beznoszov, a Donyecki Népköztársaság tájékoztatási miniszterhelyettese.

“Az ukrán pilóta már a különleges katonai művelet kezdetétől fogva átállt a mi oldalunkra, és információkkal és más módon segített nekünk” – írta a tisztségviselő egy Telegram-posztban.

Hirdetés

A fejlemény a nagyrészt elakadt ukrán ellentámadás közepette történt. A Kijev által június elején indított hadművelet nem hozott érdemi változásokat a frontvonalakon. Ellenkezőleg, súlyos személyi és anyagi veszteségeket is okozott az ukrán félnek.

Október végén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz csapatok “öt nap alatt 24 repülőgépet lőttek le”. Ugyanezen hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan becsléseket hozott nyilvánosságra, amelyek szerint Kijev több mint 90 ezer katonát veszített az ellentámadásban. Putyin szerint az ukrán hadsereg ugyanebben az időszakban 557 harckocsit és csaknem 1900 páncélozott járművet is elvesztett.

November elején Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok a The Economistnak azt mondta, hogy a két ország közötti konfliktus az első világháborúhoz hasonló patthelyzetbe jutott, amelyben Oroszország előnyben van a nagyobb személyi tartalékok és a nagyobb erőforrások miatt.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek – Fotó illusztráció

Hirdetés