Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

AP: izraeli katonák tüzet nyitottak palesztin civilekre a tűzszünet alatt

Hirdetés

Izraeli katonák tüzet nyitottak palesztin civilekre, akik megpróbáltak visszatérni otthonaikba Gáza északi részén, nem sokkal az Izrael és a Hamász közötti négynapos tűzszünet kezdete után – jelentette az amerikai AP hírügynökség újságírója a helyszínről. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) korábban figyelmeztette a kitelepített gázai lakosokat, hogy ne próbáljanak meg az enklávé északi részére költözni.

Az incidens során legalább két ember meghalt, 11 másiknak pedig a lába sérült meg – állította pénteken a hírügynökség.

Egy izraeli katonai szóvivő a Haaretznek elmondta, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint az IDF csapatai éles tüzet használtak a palesztin civilek ellen.

Hirdetés

A lap szerint 15-re tehető azoknak a civileknek a száma, akiket “izraeli tűz” sebesített meg, miközben megpróbálták elérni a Gázai övezet északi részét. Őket a Gáza középső részén fekvő Deir al-Balah egyik kórházába szállították kezelésre – tette hozzá a Haaretz.

A Times of Israel arról is beszámolt, hogy néhányan megpróbáltak kijutni az enklávé déli részéből. Azt írta azonban, hogy az IDF csak zavargáselhárító eszközöket vetett be, hogy visszafordulásra késztesse őket.

Nem sokkal a tűzszünet helyi idő szerint reggel 7 órakor történt életbe lépése után az izraeli hadsereg elkezdett szórólapokat dobálni Gázára, amelyekben arra figyelmeztette a helyieket, hogy ne térjenek vissza az enklávé északi részén lévő otthonaikba.

Hirdetés

Az IDF arab nyelvű médiaszóvivője, Avichay Adraee az X-en (korábban Twitter) is megszólította a palesztinokat, emlékeztetve őket, hogy a tűzszünet ellenére “a háborúnak még nincs vége. A humanitárius szünet átmeneti. A Gázai övezet északi része veszélyes háborús övezet, és tilos észak felé haladni”. Akik még mindig Gáza északi részén tartózkodnak, inkább használják ki a tűzszünetet arra, hogy a Szalah al-Din úton keresztül délre evakuáljanak – hangsúlyozta Adraee.

A tűzszüneti megállapodás értelmében a Hamásznak legalább 50-et szabadon kell engednie az október 7-i támadás során elfogott mintegy 240 túszból, Izraelnek pedig mintegy 150 palesztin foglyot kell elengednie. Az első cserére, amelyen a jelentések szerint 13 izraeli nő és gyermek, valamint 39 palesztin nő és tinédzser vesz részt, várhatóan pénteken kerül sor.

Az IDF azt is vállalta, hogy leállítja a Gázai övezet déli része elleni légicsapásait, napi hatórás szünetet vezet be az enklávé északi része elleni támadásokban, és lehetővé teszi a segélyek bejutását a Gázai övezetbe – közölte a katari külügyminisztérium, amely segített a megállapodás közvetítésében. A jelentések szerint az első humanitárius szállítmányt szállító teherautók már megkezdték a Gázai övezetbe való belépést Egyiptomból.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés