Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Politico: Orbán Viktor Európa egyik legbefolyásosabb embere

Hirdetés

A lap szerint Orbán még elronthatja az EU buliját.

Orbán Viktor második magyarországi vezetői megbízatásának 2010-es kezdete óta visszavonta a jogállamiságot és a médiaszabadságot, összeütközésbe került az EU intézményeivel, túszként tartotta fogva Brüsszelt számos téma megvétózásával, hogy pénzt szerezzen, és egyfajta baráti viszonyt alakított ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja a Politico.

Pénteken Orbán Viktor maga fejtette ki, hogy „olyan, hogy vétó, nincs. Magyarország nem fog hozzájárulni közös döntésekhez, de az európai alapszerződések szerint olyan, hogy vétó nincs” – szögezte le a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

Hirdetés

A Politico úgy véli, hogy Orbán Viktor 2024 második felében, amikor Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, túlzásba eshet.

Az ellenzők attól tartanak, hogy Magyarország a hat hónapos mandátumot arra használhatja fel, hogy az európai értékekkel ellentétes politikát támogasson egy olyan érzékeny pillanatban, közvetlenül a választások után, amikor az uniós intézményekben a kulcsfontosságú állások elosztása zajlik.

Lengyelország szövetsége nélkül Orbán Viktor más szövetségest fog keresni. Ha a szlovák Robert Ficóval köt egyezséget, vagy ha Geert Wildersnek sikerül kormánykoalíciót alakítania Hollandiában, Orbán még elronthatja az EU buliját.

Hirdetés

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés