Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Svájci lap: Putyin Hitler módjára területekkel kínálgatja Magyarországot, Lengyelországot és Romániát

Hirdetés

A Kreml nem csak néhány terület meghódításában érdekelt, Putyin a hatalom hosszú távú megszilárdítása érdekében Oroszországot szisztematikusan katonai állammá alakítja át. A Nyugat pedig hamarosan drágán megfizethet a vakságáért – írja a Neue Zürcher Zeitung.

Vlagyimir Putyin egyet akar: örök időkre véget vetni Ukrajna önállóságának, az ország nagy részét Oroszország hatalma alá vonva, a maradékot pedig odaajándékozva Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. (Kissé pontatlan fordítás, bár nehéz magyarul jól visszaadni. Az eredeti cikkben ez külön mondatban szerepel, nem Putyin céljaként, hanem hogy Putyin elég határozottan erre utal,és a szöveg egésze is inkább mézesmadzagként tálalja a „maradék csődtömeget”, mint őszinte ajándékot – a szerk.)


A hitlerezés manapság a kötelező kör (fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Hirdetés

Ennek az egyértelmű és nem is titkolt tervnek pedig akár Hitler vagy Sztálin is lehetne a kiötlője

– írja Andreas Andreas Rüesch Oroszország-szakértő.

A svájci Neue Zürcher Zeitung külpolitikai rovatvezető-helyettese szerint szerint nem lehet pontosan tudni, mi lehet e mögött az elképzelés mögött: egyszerű demagógia vagy előrehaladott őrület. Putyin ugyanis folyamatosan és már eleve kétségbe vonja az ukrán nemzet létezését, beszédeinek másik fontos része pedig a fejlett demokráciáknak való hadüzenet hangoztatása – mondván, azok az orosz birodalom felszabdalását tekintik célnak. Miközben ennek némileg ellentmond, hogy az egységeit a norvég, balti és finn határokról átvezényelte Ukrajnába.

Hirdetés

Egy azonban biztos, mondja Rüesch, hogy Oroszország első emberének a hosszan elhúzódó háború az érdeke, és nem csupán a nyilvánvaló nagyzási hóbortja miatt. Hanem nagyon is racionális okokból: a területek bekebelezése mellett katonai államot akar építeni. A Nyugat ezt nem akarja észrevenni, de drágán megfizethet a vakságáért.

Ezen célokat segíti, hogy az orosz állami televízió már régóta a gyűlöletszítás és a háborús borzalmak egyoldalú, propagandisztikus szócsöve lett. A stúdióba behívott „szakértők” egymást felülmúlva primitív szidalmakkal illetik Ukrajnát és a Nyugatot,

következmények nélkül fenyegetőznek Kijev eltörlésével vagy a NATO-országok atombombák általi felperzselésével.

Hirdetés

A nézők pedig azt találgatják, vajon kit fognak legközelebb az orosz tankok átgázolni? A baltiakon? Vagy a lengyeleken?

Ezek a kirohanások Rüesch szerint mind Putyin stratégiájának erősítői, amely az imperialista nagyhatalmi vágyból táplálkozik. Ezért amíg ő van uralmon, a béke teljesen elképzelhetetlen; ha szeretné, sem tudna többé együttműködni a Nyugattal, otthon pedig biztos pozícióban van. És miközben egész Európa biztonságát megrendítette, a vele szemben állók már túl vannak azon a ponton, amikor tehettek volna valami érdemlegeset; például fontos fegyvereket tagadnak meg Ukrajnától, ölbe tett kézzel nézik, ahogy Oroszország kijátssza a szankciókat, ugyanakkor legyintenek rá,

hogy Ukrajna összeomlása esetén az orosz csapatok valószínűleg egyszer csak Kelet-Európában (az eredeti szöveg Közép-Európát [Mitteleuropa] ír – a szerk.) teremtődnének.

Hirdetés

Az Oroszország-szakértő ezért úgy véli, muszáj a Nyugatnak elrettentéssel élni. Ez azért lesz nehéz, mert az EU régóta elhanyagolja a védelmi ipart. Nem árt viszont a lehető leggyorsabban hadfelszereléseket vinni az ukránoknak, hogy amíg még lehet, Putyint meg lehessen állítani.

Kuruc.info – Mandiner

Hirdetés

Hirdetés