Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Politico: Magyarország feltételeket szabott Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásához

Hirdetés

Magyarország állítólag feltételeket szabott az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós segélycsomaggal kapcsolatos vétó feloldásához, mondván, hogy a pénzt évente felül kell vizsgálni, hogy a négyéves időszak alatt kiosztott összegeket újra engedélyezzék.

Magyarország az EU 27 költségvetési szakértőjének múlt pénteki ülésén mutatta be javaslatát – jelezve, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök engedélyezheti a segélyprogram folytatását – jelentette a Politico kedden.

A terv szerint Ukrajnának négy éven keresztül évente 12,5 milliárd eurónyi támogatást és kölcsönt kellene nyújtani, amelyet az Európai Tanács egyhangú támogatásával kell jóváhagynia – írta a hírportál három meg nem nevezett uniós diplomatára hivatkozva.

Hirdetés

Orbán, aki a válság elhúzódása helyett az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos úton történő lezárását szorgalmazta, az Európai Tanács decemberi brüsszeli csúcstalálkozóján megakadályozta a segélycsomagot. Az uniós vezetők nyomást gyakoroltak rá, hogy az EU február 1-jei ülése előtt változtassa meg a véleményét. A magyar államfő figyelmeztetett, hogy Magyarország is útjában állhat annak, hogy Ukrajna csatlakozhasson az EU-hoz, noha a múlt hónapban tartózkodott a Kijevvel folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdését jóváhagyó szavazáson.

Ha évente szavazásra lenne szükség az EU Ukrajnának nyújtott támogatásának jóváhagyásához, Orbánnak lehetősége lenne arra, hogy megakadályozza a finanszírozást, vagy engedményeket követeljen Brüsszeltől. Az EU diplomatái a Politico című lapnak elmondták, hogy a támogatás éves allokációkra való felosztása, amelyekről évente szavazni kellene, nem biztosítaná Ukrajnának a szükséges pénzügyi kiszámíthatóságot. A segélyprogramot az EU hétéves költségvetéséből finanszíroznák – mondta az egyik diplomata -, így “nem tudjuk ezt évről évre megtenni”.

Az uniós patthelyzetre akkor kerül sor, amikor Ukrajna legnagyobb nyugati támogatója, Washington kifogyott a forrásokból. Joe Biden amerikai elnök kormányának terve, amely szerint további 61,4 milliárd dollárt biztosítana a kijevi rezsimnek egy 106 milliárd dolláros sürgősségi költségvetési törvény részeként, elakadt a kongresszusban. Republikánus törvényhozók azzal érveltek, hogy Biden nem rendelkezik világos stratégiával az ukrajnai válság megoldására, és csupán a vérontást hosszabbítja meg azzal, hogy fegyvereket küld az országba.

Hirdetés

Orbán Viktor még nagyobb befolyásra tehet szert az EU-ban, ha Magyarország veszi át az Európai Tanács soros elnökségét, amikor a belga Charles Michel az év folyamán távozik a posztról. A hírek szerint ez a forgatókönyv akkor valósulhat meg, ha az EU vezetői nem találják meg és nem hagyják jóvá Michel utódját, és ezzel megnyílik az ajtó Orbán előtt, hogy júliustól decemberig ő vezesse a Tanácsot.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés