Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Retteg a Bild a hétfői gazdatüntetéstől: „Németországot régen nem fenyegette ekkora harag!”

Hirdetés

Mi vár ránk holnap? – teszi fel a kérdést a német lap. 

Németországot régen nem fenyegette ekkora harag!

Hirdetés

Holnaptól Németország-szerte barikádokra vonulnak a gazdák, hogy a jelzőlámpás (baloldali/zöld koalició) politika ellen tüntessenek. Országszerte autópálya-blokádok, gyűlések, tiltakozó táborok és demonstrációk várhatók.

A gazdaszövetség „több tízezer traktoros” részvételére számít.

Az akciók várhatóan hatalmasak lesznek – teszik hozzá.

Hirdetés

Számos vendéglős, teherautósofőr és kiskereskedő is bejelentette, hogy részt vesz. Ráadásul a mozdonyvezetők is újra sztrájkolhatnak.

Félő, hogy a tüntetések teljesen elszabadulhatnak. Egyre nagyobb a nyugtalanság, hogy kik vonulhatnak a tüntetőkkel együtt a jövő héten – rettegi a Bild.

Térképen a holnapi tüntetések helyszínei:

Hirdetés

Természetesen elkezdték gyalázni a médiában a német gazdákat:

„Újra és újra megjelennek náci utalásokat tartalmazó képek. És erőszakkal fenyegetőznek: Ampel politikusok alakjai akasztófán lógnak, és a róluk készült fotókat az interneten terjesztik. Az AfD is felszólítja támogatóit, hogy vegyenek részt a tüntetéseken.” – írja a Bild.

Hirdetés

Egy mesterséges intelligencia által generált, náci esztétikájú kép egy dicsőséges parasztlázadást mutat a kormány ellen. (lásd fentebb – a szerk.)

A Robert Habeck alkancellár (Zöldek) elleni dühös akció megmutatta, milyen gyorsan erőszakba fordulhatnak a gazdatüntetések – teszik hozzá.

Hirdetés

Az egyik család leírja, mennyire fenyegető volt a helyzet. „A légkör nagyon felfokozott volt, senki sem tudta, mi fog történni” – mondta a dpa-nak a nő, aki férjével és gyermekeivel volt a fedélzeten. A 80 éves nagypapa is ott volt.

A család nem akarja a nevét nyilvánosan megadni – drámáztak a lap firkászai.

„A lehető leghátul maradtunk a fedélzeten, hogy megvédjük a gyerekeket. A gyerekek nagyon megijedtek, nagyon ijesztő volt”. A tüntetők azt kiabálták Habeck irányába: „Gyere ki, te gyáva”. Egy táblán egy festett akasztófát lehetett látni – írják.

Miután a komp kikötött, a család kézen fogva tolakodott le a hajóról a tömegben. „Át a tüntetőkön. Nem volt jobb dolguk, mint a rémült gyerekekkel kiabálni” – mondja az anya.

A Habeck elleni „támadást” hevesen bírálták. A szövetségi elnöktől, a szövetségi kancellártól. Még a CSU vezetője, Markus Söder is, aki szívesen mutatja magát a gazdák oldalán, tegnap így nyilatkozott: „Természetesen elutasítjuk a radikális támadásokat. Mindennek a jogállamiság alapján kell történnie!”

Joachim Rukwied (62) gazdaelnök is megszólalt: „A Schlüttsielhez hasonló akciók kárt okoznak politikai aggályainknak. A jövő héten békésen és rendezett módon akarunk demonstrálni” – mondta a BILD-nek.

És világossá teszi: „Nem akarunk jobboldali és más radikális, megdönteni akaró csoportokat a tüntetéseinken! Demokraták vagyunk, és a politikai változás, ha lesz, akkor az a szavazófülkében történő szavazással fog megtörténni”.

Az a kérdés, hogyan lehet megkülönböztetni magunkat a radikálisoktól, a jövő héten az útdíjemelés ellen tiltakozó teherautósofőröket is foglalkoztatja. „Nem lehet kizárni a kaotikus viselkedés lehetőségét egyetlen tüntetésen sem. Vagy hogy bizonyos erők, amelyekhez semmi közünk nem akarunk, megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni belőle” – mondja Dirk Engelhardt (50), a közúti árufuvarozás, logisztika szövetségének vezetője.

A vendéglátósok nem látnak okot arra, hogy a félelmetes eszkaláció miatt lemondják a tüntetéseket.

„Szolidaritást vállalunk a gazdákkal, és hétfőtől mi is részt veszünk a tüntetéseken” – magyarázza Thomas Geppert, a bajor szálloda- és vendéglátóipari szövetség (DEHOGA) ügyvezető igazgatója. „Tiltakozunk a vendéglátóipart érintő hatalmas áfaemelés ellen, amely tönkreteszi a vállalkozásokat és munkahelyeket semmisít meg.”

A tüntetések közéletre gyakorolt hatását jelenleg nehéz felmérni. Vegyük például az iskolákat. A Német Pedagógusszövetség elnöke, Stefan Düll nem számít arra, hogy sok diáknak gondot okoz majd az iskolába jutás az elzárt utak miatt.

De ha a traktorok elzárják az utakat és lelassítják az iskolabuszokat, „azt várom, hogy a rendőrség tegye a dolgát, ahogyan a klímatüntetők esetében is tette”.

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

Hirdetés